Skip to main content

Αναστάσιος Νυφαδόπουλος: «…με πείσμα να υλοποιήσουν το όραμά τους, εδώ και τώρα…»

Ανοιχτό κάλεσμα προς καλλιτέχνες, με αφορμή τη δεκαετή επέτειο του γλυπτού «Κρίση»

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Στις 26 Απριλίου 2015, το γλυπτό «Κρίση» -το πρώτο δημόσιο γλυπτό στον κόσμο με θέμα την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και τις συνέπειές της,  αποκαλύφθηκε στο κοινό,  προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον, με πληθώρα δημοσιεύσεων από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Αναστάσιο Νυφαδόπουλο σε ηλικία είκοσι δύο ετών και εκτίθεται μόνιμα στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης 602Α.

Με αφορμή τη φετινή δεκαετή επέτειο, η σύμβουλος τέχνης Δήμητρα Φωτοπούλου σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη προσκαλούν γλύπτες, ζωγράφους, ποιητές, φωτογράφους και χαράκτες να συμμετάσχουν σε ομαδική έκθεση δημιουργώντας έργα τέχνης εμπνευσμένα από το γλυπτό «Κρίση», με στόχο να εκφράσουν το δικό τους βίωμα και να αφουγκραστούν τα κρίσιμα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Για να λάβετε μέρος στο ανοιχτό κάλεσμα συμπληρώστε δωρεάν την ηλεκτρονική φόρμα εδώ. Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής για την έκθεση.

Ο Αναστάσιος Νυφαδόπουλος μίλησε μαζί μας.

Πώς συνδέεται το δημόσιο γλυπτό «Κρίση» με το σήμερα;

«Από τα διεθνή σοκ του εμπορικού πολέμου της εποχής Τραμπ μέχρι το ολοένα και πιο σαθρό έδαφος της δημοκρατίας, ο σημερινός κόσμος θυμίζει την εποχή της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης. Από το 2015 έως τώρα, η “Κρίση” είναι ένα σύγχρονο γλυπτό που έλκει την αγάπη του κόσμου, που καλεί το κοινό να βρεθεί εκεί, να διευρύνει περαιτέρω τον διάλογο για τα ζητήματα των κρίσεων και να στοχαστεί την επίλυσή τους. Βρισκόμαστε, ξανά, μπροστά σε ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας. Οι κρίσεις επαναλαμβάνονται, δεν είναι τυχαίες, προέρχονται από συγκεκριμένες τάσεις και είναι εδώ για να μείνουν μέχρι να τις συνηθίσουμε ή να αλλάξουμε στάση. Για να νικηθούν χρειάζεται μια κρίσιμη μάζα να συνειδητοποιήσει το εύρος των συνεπειών, να κινητοποιηθεί με σθένος, να υπερβεί τις αποσπασμένες απρόσωπες τάσεις που μάχονται την ειρήνη, τη χαρά και την ελευθερία».

Πώς επηρεάζει η δημιουργία του γλυπτού «Κρίση» τους νέους δημιουργούς;

«Δεκαεννέα  ετών και αυτοδίδακτος ακόμα, εμπνεύστηκα να δημιουργήσω ένα γλυπτό που να στηλιτεύει την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και τις συνέπειές της στον άνθρωπο και την κοινωνία. Πολλοί γύρω μου δεν πίστεψαν ότι θα τα καταφέρω, τόσο για την τεχνική δυσκολία ενός τέτοιου έργου όσο και γιατί γνώριζαν πως η εύρεση χορηγών ήταν ο μόνος τρόπος να το πραγματοποιήσω. Επιπλέον, για εμένα, το να έχουν όλοι οι πολίτες ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, ήταν βασική προϋπόθεση. Μέχρι να βρω ένα δημοτικό συμβούλιο που να αγκαλιάσει το γλυπτό, άκουσα πολλά· “Γιατί να κάνουμε ένα έργο για την κρίση και να ανοίξουμε ένα τόσο δύσκολο θέμα;”, «Γιατί να μην κάνουμε κάτι πιο ευχάριστο, κάτι έτσι πιο διακοσμητικό;”. Μετά από αρκετά χρόνια ανηφόρα, έφτασα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης που δέχτηκε την πρότασή μου για το γλυπτό “Κρίση” με μια μακέτα, ένα κείμενο και την απαραίτητη στατική μελέτη. Έτσι βρέθηκε τελικά το εύφορο έδαφος να δημιουργηθεί ένα γλυπτό για το εδώ και τώρα, για το τον πόνο αλλά και την ελπίδα, για τα δεσμά αλλά και την ελευθερία που φέρουμε. Εργάστηκα για δεκαοκτώ μήνες σε δύσκολες συνθήκες και χωρίς χρηματική αμοιβή, το ολοκλήρωσα και το δώρισα. Δεκαεπτά Καθηγητές από πέντε διαφορετικά Πανεπιστήμια εμπνεύστηκαν και αυτοί με τη σειρά τους από το γλυπτό και έγραψαν για τη σημασία του, τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και το πώς μπορεί να θεραπευτεί η κοινωνία μας. Πιστεύω πως μικρές ιστορίες όπως αυτή της δημιουργίας του γλυπτού “Κρίση”, εμπνέουν την αγάπη να γνωρίσουμε καλύτερα τη δύναμη, αντοχή και τόλμη μέσα μας. Νέοι δημιουργοί μπορούν με πείσμα να υλοποιήσουν το όραμά τους, εδώ και τώρα. Με τη δημιουργία ενός έργου τέχνης που αναζητά την αλήθεια και αναδεικνύει τα ζητήματα της κοινότητας και κοινωνίας σου, από αυτά της μικρής παρέας σου μέχρι και εκείνα του κόσμο όλου, πυροδοτείται ο λόγος και επέρχεται αλλαγή».

Πώς πείσατε διεθνείς εταιρείες να χορηγήσουν τη δημιουργία του γλυπτού;

«Η πρωτοτυπία του γλυπτού στο θέμα, στα υλικά και στον τρόπο δημιουργίας του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Χωρίς τον συνδυασμό αυτό, δεν θα είχα ισχυρά επιχειρήματα για να πείσω. Οι χορηγοί έβλεπαν σε μένα έναν νέο καλλιτέχνη με εν δυνάμει παγκόσμια απήχηση. Η “Κρίση”, είναι ένα από τα πρώτα δημόσια γλυπτά, παγκοσμίως, δημιουργημένα από ανθρακονήματα και ρητίνες. Θυμάμαι τον ενθουσιασμό στη Mapei με το να δημιουργηθεί ένα γλυπτό για το εδώ και τώρα με τα υλικά τους καθώς και τόσου μεγάλου μεγέθους, σχεδόν 7 μέτρα μήκος και 4 μέτρα ύψος, με λιγότερο από μισό τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας να αγγίζει τη βάση του! Θυμάμαι να συζητάω με τη Lafarge για τη στατικότητα και τα διάφορα είδη μπετόν για να χυτεύσουν τη βάση και μία μικρότερη πλάκα δίπλα της. Οδηγούμενοι από τη σκέψη να κάνουν το καλύτερο δυνατό για το γλυπτό, χρησιμοποίησαν μπετόν κατάλληλο για γέφυρες, τόσο σκληρό που με γέλια και ιδρώτα μου πήρε μέρες να σπάσω κομμάτια της μικρής πλάκας για να δημιουργήσω τα θραύσματα που προκαλούνται από τη σύγκρουση του δείκτη στη βάση του! Ένα ακόμη μήνυμα για τους νέους που ονειρεύονται για το κοινό καλό, είναι ότι τα εκτενή βιογραφικά, οι γνωριμίες, και τα πολλά λεφτά δεν είναι αναγκαία για να καταφέρουν το όραμά τους. Μπορείς με δική σου πρωτοβουλία, απλά να ξεκινήσεις. Με αγάπη και επιμονή θα εμπνεύσεις κόσμο να πιστέψει σε αυτό που κάνεις και θα το στηρίξουν με πράξεις».

Για ποιους λόγους επιλέγετε ανθρακονήματα, ρητίνες και χρυσό για τη δημιουργία των έργων σας;

«Η καινοτομία των ανθρακονημάτων σε συνδυασμό με τις ρητίνες έγκειται στο ότι επιτρέπουν τη δημιουργία δομών με ελάχιστο βάρος, μεγάλες αντοχές και μακροζωία, ιδιότητες που με έλκουν να τα μελετώ σε βάθος. Επιλέγω το ανθρακόνημα τόσο για τις ιδιότητές του όσο και για τους συμβολισμούς που φέρει. Για παράδειγμα, ο άνθρακας, ένα στοιχείο που χωρίς αυτό δεν θα υπήρχαν ούτε άνθρωποι, ούτε φυτά, ούτε ζώα, είναι στοιχείο κλειδί για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε, είναι ένα στοιχείο που φανερώνει την αλληλοσύνδεση των μορφών ζωής στη Γη. O καθαρός χρυσός μιλά για το σημείο που το σώμα και ο νους έχουν γίνει αγνά, χωρίς πάθη, για την αγιότητα, το αληθινό τέλος δρόμου για κάθε άνθρωπο. Νιώθω πως με τα υλικά μου πλέκω τις αξίες που μας ενώνουν στα έργα τέχνης μου».

Σε ποια πρότζεκτ εστιάζετε τώρα;

«Λειτουργώ το εργαστήριο και τον εκθεσιακό μου χώρο στο Μαρούσι όπου έρχονται συλλέκτες, καλλιτέχνες, φιλότεχνοι αλλά και περαστικοί που τους έλκει το διαφορετικό, το κάτι ξένο όπως λέγαμε το 2016 για την πρώτη ατομική μου έκθεση. Σας προσκαλώ να έρθετε να δείτε τα έργα μου από κοντά [Κέρκυρας 9, Μαρούσι]. Επιπλέον, σε συνεργασία με τη σύμβουλο τέχνης Δήμητρα Φωτοπούλου, πραγματοποιούμε ανοιχτό κάλεσμα προς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουν έργα τέχνης αφουγκραζόμενοι τα κρίσιμα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα του σήμερα. Παράλληλα, συνεργάζομαι με ατζέντηδες καλλιτεχνών στο Λος Άντζελες και στη Νέα Υόρκη, ώστε το επόμενό μου βήμα να είναι μία έκθεση εκεί ή ένα νέο δημόσιο γλυπτό».