Skip to main content

Ευστάθιος Λιακόπουλος: «…επιβίωσαν και διεκδικούν το μερίδιό τους στην προοπτική…»

«Μικροί γίγαντες» -Οδηγός επιτυχίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις || εκδόσεις Key Books

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Το βιβλίο «Μικροί Γίγαντες» του Ευστάθιου Λιακόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books· αποτελεί μια εξαιρετική ματιά στον κόσμο της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τη φιλοσοφία που πρέπει να υιοθετήσουν οι επιχειρηματίες για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε ένα δύσκολο και τοξικό περιβάλλον.

Ο Ευστάθιος Λιακόπουλος μίλησε μαζί μας.

Στο βιβλίο σας αναφέρετε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι «η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας». Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και πώς το βιβλίο σας μπορεί να τις βοηθήσει να την ξεπεράσουν;
«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μην αποδέχονται τις καταστάσεις όπως τους παρουσιάζονται. Να μη σταματούν να διεκδικούν το μέγιστο εφικτό. Να μην ανέχονται όποιον τους βάζει εμπόδια και να μην αποδέχονται την παραίτηση. Είναι ο μόνος τομέας της οικονομίας που απέδειξε με την ανθεκτικότητα του, σε 12 τραγικά για την χώρα έτη, την αξία του. Είναι δε το 99% της ελληνικής οικονομίας και, επομένως, ο σημαντικότερος παράγοντας ανάκαμψης της οικονομίας. Η μεγάλη μας ευκαιρία και ελπίδα. Με μια φράση είναι οι πραγματικοί Γίγαντες».

Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων, και ποια είναι τα πρώτα βήματα που προτείνετε σε έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία για να τις αξιοποιήσει;
«Οφείλουμε να ακολουθούμε τις περιστάσεις και τις εξελίξεις αλλά πάντοτε με αναλογικές κινήσεις. Πρέπει να πρωτοπορούμε, να καινοτομούμε και να εξελισσόμαστε, αλλά σε βαθμό που να μπορεί να αντέξει ο οργανισμός. Αν πάρουμε ως παράδειγμα το AI, είναι προφανές πως έχει δώσει την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο, άρα και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, να μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία που πριν από κάποια χρόνια δεν μπορούσαμε καν να τα φανταστούμε. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του απαιτούμενου χρόνου για μια εργασία, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος ή υπηρεσίας. Είναι σημαντικό να αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, να ακολουθούμε τις εξελίξεις της εποχής, αλλά έχοντας κατά νου ποια θα είναι τα οφέλη μας και αν πραγματικά υπάρχουν.

Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας έρχεται αντιμέτωπος με διαρκείς απαιτήσεις και προκλήσεις· πρέπει να τον διαφυλάξουμε έναντι όσων δε θα του προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα».

Αναφέρετε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να σκεφτούν και να δράσουν σαν γίγαντες της αγοράς. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα ή στρατηγικές που θεωρείτε κλειδιά για την επιτυχία;
«Χαρακτήρισα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως Γίγαντες της αγοράς, γιατί σε μια χώρα η οποία πτώχευσε και οδήγησε και τα πιστωτικά ιδρύματα στο χείλος της κατάρρευσης, εκείνοι επιβίωσαν και διεκδικούν το μερίδιό τους στην προοπτική. Τα σημεία κλειδιά είναι όσα τυχόν δεν έχουμε εφαρμόσει έως σήμερα· ενδεικτικά: η αύξηση του μεγέθους, οικονομική διεύθυνση, η υποστήριξη από μια εξειδικευμένη ομάδα συνεργατών -όπως είναι και η BSS, η οργανωτική δομή, η διεκδίκηση του μεριδίου τους στα προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων».

Ο Ευστάθιος Λιακόπουλος είναι Iδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BSS | Building Solid Success· διετέλεσε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων και αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου πολλών ελληνικών εταιρειών. Εργάζεται επί σειρά ετών ως σύμβουλος σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και εταιρείες.
Η BSS έχει διακριθεί, μεταξύ άλλων, για τέσσερα συναπτά έτη ως Διαμάντι της Eλληνικής Oικονομίας στον αντίστοιχο θεσμό (Diamonds of the Greek Economy), ως Top Financial Consulting Firm για δύο συναπτά έτη (2023, 2024), αλλά και ως Superbrand για το 2021-2022.

«Ηγεσία και στρατηγική»·  ένα από τα κεντρικά θέματα του βιβλίου. Ποιες είναι οι βασικές αρχές ηγεσίας που θα πρέπει να υιοθετήσει ένας επιχειρηματίας για να οδηγήσει την επιχείρησή του στην επιτυχία, ειδικά σε έναν τόσο ανταγωνιστικό και αβέβαιο επιχειρηματικό κόσμο;
«Πρέπει να πάψει να είναι υπάλληλος του εαυτού του. Να εμπνεύσει. Να αφιερώσει χρόνο στο όραμα και τη στρατηγική. Να επενδύσει στα στελέχη του και να τα αφήσει να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Ο επιχειρηματίας είναι ο εμπνευστής της ιδέας, ο δημιουργός. Αυτός είναι ο ρόλος του, αυτό αγαπά να κάνει. Αυτός είναι ο ηγέτης.

Αν καταφέρει να ξεμπλέξει από όλα αυτά τα εμπόδια που το κράτος, οι συνθήκες και όλοι οι εξωγενείς παράγοντες του βάζουν και κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους, θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα».

Στο βιβλίο σας μιλάτε για τη σημασία της δικτύωσης και των συνεργασιών. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι επιχειρηματίες στον τομέα αυτό και πώς μπορούν να τα αποφύγουν;
«Πρέπει οι κινήσεις να είναι λελογισμένες και αναλογικές με το μέγεθος και τον στόχο. Δεν χρειάζεται ούτε υπερβολή σε έξοδα και κινήσεις, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, ούτε φοβικότητα και απουσία από ανάλογες κινήσεις. Τα λάθη που γίνονται συνήθως είναι είτε να μην κάνουμε καμία κίνηση, είτε από υπερβολή να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη ενέργεια και δαπάνες από όσες θα φέρουν, τελικά, αποτέλεσμα».

Η χρηματοδότηση είναι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποιες στρατηγικές προτείνετε για να βρουν χρηματοδότηση και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας;
«Πρέπει να έχουν ως κυρίαρχη στρατηγική την προσαρμογή στα δεδομένα της εποχής. Σήμερα, έχει πολύ μεγάλη σημασία η πιστοληπτική διαβάθμιση και πολύ μικρότερη τα ποιοτικά στοιχεία. Χρηματοδοτήσεις υπάρχουν, αλλά με αυστηρά κριτήρια. Άρα θα πρέπει το ταχύτερο να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες που προέκυψαν από την κρίση -επισφάλειες, ζημίες παλαιότερων ετών, μειωμένη καθαρή θέση- και να αναβαθμίσουν την αξιολόγηση τους.

Παράλληλα, τα νέα προγράμματα χρηματοδοτήσεων είναι πιο σύνθετα και απαιτούν τεχνογνωσία. Την ίδια στιγμή έχει χαθεί και η επαφή με τον άνθρωπο που εισηγείται. Επομένως, είναι απαραίτητο να βρούμε εξειδικευμένο σύμβουλο, να μας βοηθήσει να βρούμε το μονοπάτι».

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο επιχειρηματία που μόλις ξεκινά την πορεία του, καθώς και σε όσους αναζητούν τρόπους να εξελίξουν τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις τους, με βάση τα όσα αναφέρετε στο βιβλίο σας;
«Θα του έλεγα να είναι αισιόδοξος, επίμονος και οπαδός της δράσης. Η χώρα μας έχει μεγάλα πλεονεκτήματα και τεράστιες ευκαιρίες. Να μην ακολουθήσει τα λάθη που εμείς κάναμε ή του δημιουργήσαμε και να χαράξει έναν μοναδικό δρόμο, μόνο προς τα μπροστά!»