Αντιπροσωπεία βουλευτών της ΕΕ που επισκέφθηκε την Ουγγαρία κάλεσε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης να αναστείλει ένα νέο νόμο που απαγορεύει το Pride της Βουδαπέστης, καθώς επέκρινε μια «πολύ εχθρική ατμόσφαιρα» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα και ζήτησε την επιστροφή στην «πραγματική δημοκρατία».
Η Tineke Strik, Ολλανδή πολιτικός των Πρασίνων, η οποία ηγήθηκε διακομματικής ομάδας ευρωβουλευτών για τη διερεύνηση των δημοκρατικών προτύπων στην Ουγγαρία, δήλωσε ότι οι εξελίξεις πηγαίνουν «ραγδαία προς τη λάθος κατεύθυνση».
Ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή της την Τετάρτη, η Στρικ δήλωσε: «Θέλουμε διακαώς η χώρα αυτή να μετατραπεί ξανά σε πραγματική δημοκρατία, διότι πιστεύουμε ότι οι Ούγγροι πολίτες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες αξίες που απολαμβάνουμε όλοι στην ΕΕ».
«Ολομέτωπη επίθεση»
Οι πέντε ευρωβουλευτές έφτασαν στην Ουγγαρία την ημέρα που οι βουλευτές ψήφισαν συνταγματική τροπολογία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαγορεύει τις εκδηλώσεις ΛΟΑΤΚΙ+. Η αλλαγή αυτή κωδικοποίησε έναν νόμο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, ο οποίος απαγόρευε τις πορείες υπερηφάνειας και επέτρεπε στις αρχές να χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίζουν τους παρευρισκόμενους, ώστε να τους επιβάλλεται πρόστιμο. Έχει περιγραφεί από μια ομάδα δικαιωμάτων ως «ολομέτωπη επίθεση» κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Η Στρικ δήλωσε: «Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Βουδαπέστης κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις επειδή διαδήλωσαν ειρηνικά υπέρ της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ελευθερίας, όπως έκαναν τα τελευταία 29 χρόνια».
Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -την θεματοφύλακα του δικαίου της ΕΕ- να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναστείλει τον νόμο εν αναμονή περαιτέρω νομικών ενεργειών.
Σε απάντηση των συνταγματικών αλλαγών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα διστάσει να δράσει αν χρειαστεί.
Ο Krzysztof Śmiszek, της πολωνικής Νέας Αριστεράς, δήλωσε ότι ο νέος νόμος δημιούργησε «μια πολύ εχθρική ατμόσφαιρα» για τους LGBTQ+ Ούγγρους που «έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των σωματικών, βίαιων επιθέσεων και άλλων τύπων εγκλημάτων μίσους».
Ο Michał Wawrykiewicz, ένας κεντροδεξιός Πολωνός ευρωβουλευτής που έκανε εκστρατεία για τη διατήρηση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης στη χώρα του, δήλωσε ότι η ομάδα του είχε παρατηρήσει μια «αδιαμφισβήτητη επιδείνωση της κατάστασης» και «μια ανοιχτή άρνηση του κράτους δικαίου». Είπε επίσης ότι ορισμένοι αξιωματούχοι είχαν επιδείξει «πολύ επιθετική προσέγγιση απέναντί μας» και «αγενή συμπεριφορά».
Πηγή: Guardian