Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εύλογες κινήσεις αφομοίωσης – Δεν βιάζονται οι επενδυτές

INTIME – NEWS

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε απόσταση βολής από τις 1.450 μονάδες. Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η Epsilon.

Ελεγχόμενες πιέσεις δέχεται σήμερα (25/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε λελογισμένη κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών, διακόπτοντας το σερί των έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.

Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στην ελληνική αγορά διατηρείται θετικό, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων, αλλά και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals αποτελούν το βασικό «καύσιμο» για την ικανοποιητική πορεία του Χ.Α., το οποίο μέσα στο 2024 εμφανίζει μια απόδοση της τάξης του 12%.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σπεύδει να αφομοιώσει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα να σημειώνει πτώση κατά 0,30% και να διαμορφώνεται στις 1.444,39 μονάδες, χάνοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.448,70 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.443,25 έως 1.446,37 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, Εθνική και Eurobank αναδιπλώνονται από τα χθεσινά υψηλά 8,5 ετών, ενώ σταθεροποιητικό είναι το ξεκίνημα της Mytilineos, η οποία επιβεβαίωσε τα σχέδια για παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο. Στο μεταξύ, η μετοχή της Epsilon έχει τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω δημοσιεύματος περί εξαγοράς από το εξωτερικό, με τη διοίκηση να επιβεβαιώνει εν μέρει τις σχετικές πληροφορίες.

Μικρή διόρθωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τα υψηλά 8ετίας, διορθώνει ελαφρώς στο -0,58% και τις 1.257 μονάδες, ενόσω η μεταβολή μέσα στο τρέχον έτος αγγίζει το εντυπωσιακό +20%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αναδιπλώνεται στο -0,84% και τα 7,592 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει στο -0,74% και τα 2,002 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,17% και τα 3,993 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είναι σχεδόν αμετάβλητη στο 1,628 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές σπάνε ρεκόρ πολλών ετών

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,28% και 3.523 μονάδες), η μετοχή της Cenergy υποχωρεί στο -1,2% και τα 7,48 ευρώ, απομακρυνόμενη ελαφρώς από τα ιστορικά υψηλά. Απώλειες κοντά στο 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Quest, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil. Η μετοχή της Mytilineos είναι σχεδόν σταθερή, μετά τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου αλλά και την επιβεβαίωση των σεναρίων για dual listing. Η ΕΥΔΑΠ, επίσης, κινείται ήπια ανοδικά κατά 0,5%, μετά την πρόταση για μέρισμα 0,10 ευρώ/μετοχή.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,05% και 2.313 μονάδες), η μετοχή της Epsilon Net έχει τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω των δημοσιευμάτων περί εξαγοράς από το εξωτερικό. Η διοίκηση, με ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενδιαφέροντος και επιφυλάχθηκε να ενημερώσει το κοινό μετά την ολοκλήρωση του deal. Από εκεί και πέρα, Ideal και Intrakat περιορίζονται κατά 0,9%, ενώ Intralot και Πλαστικά Θράκης κερδίζουν έως 0,9%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,6 δισ. ευρώ.

Δεν απομακρύνεται από τις 1.450 μονάδες

Έχοντας συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, το Χ.Α. φιγουράρει σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, με τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων να συνιστούν το επόμενο «στοίχημα» για τους αγοραστές, οι οποίοι δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους για τη μεσοπρόθεσμη κατάκτηση και των 1.500 μονάδων.

Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης μετρά συνολικά κέρδη της τάξης του +12% στο 2024 και του +31% στο 12μηνο, γεγονός το οποίο, βέβαια, δίνει την ευκαιρία σε ορισμένους traders να εξετάσουν την πιθανότητα της βραχυπρόθεσμης κατοχύρωσης ενός μέρους των ισχυρών κερδών της τελευταίας περιόδου.

Από την άλλη πλευρά, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals και τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία συντηρούν το ευοίωνο επενδυτικό κλίμα, όπως αποτυπώνεται και στους σταθερά υψηλούς ημερήσιους τζίρους.

Το πρωί, η Mytilineos ανακοίνωσε τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, με την καθαρή κερδοφορία να καθορίζεται στα 158 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Παράλληλα, η διοίκηση επιβεβαίωσε τα σχέδια για παράλληλη εισαγωγή στο εξωτερικό, εξηγώντας ότι αυτό θα συμβεί σε βάθος 12 – 18 μηνών.

Ας σημειωθεί ότι η Mytilineos, αυτήν την στιγμή, διαθέτει χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας την 6η μεγαλύτερη εισηγμένη στη Λεωφόρο Αθηνών. Μέσα στο τελευταίο 12μηνο, η μετοχή καταγράφει ένα ράλι άνω του 40%, το οποίο έχει οδηγήσει τον τίτλο της εταιρείας έως τα ιστορικά υψηλά των 39,5 ευρώ, με αρκετούς αναλυτές να δίνουν πλέον τιμές – στόχους άνω των 40 ευρώ.

Από την πλευρά της, η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 20,3 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 5 εκατ. ευρώ το 2022, με το περιθώριο κερδοφορίας να βελτιώνεται στο 5,8% και τη διοίκηση να προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ/μετοχή.

Την ίδια στιγμή, σήμερα είναι προγραμματισμένες οι ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και του ΟΠΑΠ, οι μέτοχοι των οποίων καλούνται να εγκρίνουν τη διανομή των φετινών μερισμάτων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 2 ευρώ στην Eurobank, η έκπληξη (;) στην Epsilon και ο άγνωστος Χ στην ΤΕΝΕΡΓ

Τι κάνουν τα διεθνή χρηματιστήρια

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν τον νέο γύρο δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2024. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,38% και τις 503 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100, ωστόσο, να δίνει συνέχεια στο ανοδικό σερί και να φθάνει στο ιστορικό υψηλό των 8.076 μονάδων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν περίπου 100 μονάδες, με τις πιέσεις να είναι εντονότερες στον τεχνολογικό Nasdaq, ο οποίος περιορίζεται κατά τουλάχιστον 1%. Σήμερα, η αγορά περιμένει τα τριμηνιαία μεγέθη της Alphabet, τα οποία και αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχολογία.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)