Skip to main content

Bloomberg: Οι ελληνικές μετοχές έχουν μπροστά τους… μαραθώνιο

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών μετοχών τον τελευταίο χρόνο. Παρά το ράλι όμως ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ύστερα από μία μακρά περίοδο κρίσης και μαζικών ρευστοποιήσεων, εξακολουθεί να απέχει πολύ από το ιστορικό ζενίθ. Το ίδιο ισχύει και για τα χρηματιστήρια των άλλων χωρών του Νότου, που επίσης βρέθηκαν στη δίνη της  κρίσης χρέους και στο στόχαστρο των επενδυτών. 

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του το Bloomberg, ενώ τόσο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 όσο και ο γερμανικός DAX κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τον πρώτο μήνα του 2020, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα ρεκόρ του 2015, οι μετοχές του Νότου έχουν ακόμη μπροστά τους μαραθώνιο. 

Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α., παρά το περσινό ράλι που του χάρισε κέρδη 49% αναδεικνύοντάς τον σε παγκόσμιο πρωταθλητή, εξακολουθεί να απέχει περίπου 85% από το ιστορικό ζενίθ του. Ο ιταλικός FTSE MIB, που δέχεται εκ νέου πιέσεις φέτος εξαιτίας του ρευστού πολιτικού τοπίου μετά την παραίτηση Ντι Μάιο από την αρχηγία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, βρίσκεται περίπου 40% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά. Το ίδιο ισχύει για τον ισπανικό δείκτη IBEX 35 και τον πορτογαλικό PSI. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του γερμανικού DAX, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται επίσης κοντά σε ιστορικά υψηλά επιίπεδα, ενώ από ρεκόρ σε ρεκόρ καλπάζουν και οι σουηδικές μετοχές. Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει να κάνει εν πολλοίς με την αποκλιμάκωση των εμπορικών αντιπαραθέσεων και τη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών, που ευνοεί τους δείκτες εκείνους, στους οποίους έχουν μεγάλο βάρος οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. 

Σήμερα, εν τω μεταξύ,  το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων βλέπουν τα τμπλό τους να κοκκινίζουν, αν και οι απώλειες είναι συγκρατημένες. Σε αυτό βοηθήθησε και η Κριστίν Λαγκάρντ με τα μηνύματα, που έστειλε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Κόντρα στο ρεύμα στη σημερινή συνεδρίαση στέκεται μόνο ο FTSE MIB στο Μιλάνο, αλλά πρόκειται για μία μάλλον αναμενόμενη αντίδραση μετά τις ισχυρές πιέσεις των προηγούμενων ημερών. 

naftemporiki.gr