Μήνυμα φιλίας με την «Ενάτη» του Μπετόβεν

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 09:40
UPD:10:00

Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Ίδρυμα Europa Musicale και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνδιοργανώνουν σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μία μεγάλη εορταστική συναυλία, με αφορμή την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εξέχοντες  λυρικοί καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας, Μυρτώ Παπαθανασίου, Ανν - Κατρίν Ναϊντού, Μάρκους Σαίφερ, Ράινχαρντ Χάγκεν και η εξαιρετική Χορωδία της Συμφωνικής της Βαμβέργης συνεργάζονται με την Ορχήστρα, για να παρουσιάσουν, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, τη μεγαλειώδη «Ενάτη Συμφωνία» του Μπετόβεν.

Η συναυλία, που υποστηρίζεται οικονομικά από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, φιλοδοξεί να είναι ένα μήνυμα θερμού χαιρετισμού της Γερμανίας προς την Ελλάδα και, ταυτόχρονα, μία υπενθύμιση ότι οι δύο χώρες μοιράζονται υψηλές πολιτιστικές αξίες. Στόχος και του ιδρύματος Europa Musicale είναι να καταδεικνύει ότι ο πολιτισμός αποτελεί βασικό συνεκτικό συστατικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

NIKOS-KRIKELIS
Μία συμφωνία οφείλει «να αγκαλιάζει όλο το σύμπαν»

Σύμβολο των υψηλότερων ιδανικών της ανθρωπότητας και της συναδέλφωσης των λαών, η «Ενάτη Συμφωνία» του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν είναι, κυρίως, γνωστή για το μεγαλειώδες της φινάλε, βασισμένο στην «Ωδή στη χαρά» του μεγάλου γερμανού ποιητή και δραματουργού Φρήντριχ Σίλλερ.

Η μουσική της συνόδευσε σημαδιακές «χαρμόσυνες» στιγμές της Ιστορίας και της Τέχνης, αλλά συχνά έγινε αντικείμενο καπήλευσης από ολοκληρωτικά καθεστώτα, που θέλησαν μάταια να οικειοποιηθούν τη

Βασίλης Χριστόπουλος.

δύναμη του οράματός της. Όμως, ακριβώς χάρη στην αυθεντική αυτή δύναμη, η «Ενάτη» φτάνει έως τις μέρες μας ως μία από τις υψηλότερες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, ανυπέρβλητη παρακαταθήκη ομορφιάς και αλήθειας.

Ο Μπετόβεν, με την «Ενάτη», προσέδωσε μία νέα διάσταση στο είδος της συμφωνίας, που επηρέασε καταλυτικά τους μεταγενέστερους δημιουργούς. Η οικουμενικότητα της μουσικής γλώσσας και του νοήματός της  και το «άνοιγμά» της στον χώρο της ποίησης και, κατ’ επέκταση, του τραγουδιού, είναι η κατεξοχήν υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου οράματος, το οποίο ο Μάλερ έχει περιγράψει καίρια, λέγοντας πως μία συμφωνία οφείλει «να αγκαλιάζει όλο το σύμπαν».

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα: «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ.  Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 30, 20, 15, 10, 5 (φοιτητές, νέοι έως 25, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ευρώ.

naftemporiki.gr

 

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή