Πρόταση του ESM για μείωση του χρέους κατά 21,8%

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 16:26
UPD:17:02
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά σχεδόν 20% έως το 2060 προβλέπει η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με εξασέλιδο έγγραφο του ESM, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η Wall Street Journal.

Μεταξύ άλλων, οι πιστωτές της χώρας προτείνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και το «πάγωμα» του επιτοκίου σε ορισμένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με το σωρευτικό όφελος να συνεπάγεται τη μείωση του χρέους - ως ποσοστό του ΑΕΠ - κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες, έως το 2060.

Εκπρόσωπος του ESM, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, διευκρίνισε ότι το σχετικό έγγραφο, το οποίο αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα εξεταστεί και το σχετικό ζήτημα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι προτάσεις θα τύχουν της ευρείας στήριξης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης

Ο κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, εξέλιξη η οποία - σύμφωνα με τον ESM - θα προστατεύσει τη χώρα από πιθανές, μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε δεύτερη φάση, ο ESM προκρίνει την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη - από 28,3 έτη σήμερα - ενώ ενα τρίτο πιθανό μέτρο συνίσταται στην άρση της ρήτρας επιβολής προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017, η οποία συνδέεται με τους στόχους αποκρατικοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πηγές του ESM καθιστούν σαφές ότι ο ακριβής αντίκτυπος των συγκεκριμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές.

naftemporiki.gr

Σχολιασμένα