Skip to main content

Πράσινο και ευρωπαϊκό το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας

«Θέλουμε να υπάρξει μια καινούρια αρχή για τη Δυτική Μακεδονία, να μην εξαρτάται μόνο από την ενέργεια, ακόμα και αφού περάσουμε στις ΑΠΕ. Θέλουμε να στηρίζεται και στη βιομηχανία, στη βιοτεχνία, στον εναλλακτικό τουρισμό, την «έξυπνη» γεωργία. Πράσινο και ευρωπαϊκό είναι το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την χθεσινή επίσκεψή του στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης. Όπως σημείωσε ο κ Χατζηδάκης, ο λιγνίτης αποσύρεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς. Είναι πλέον το ακριβότερο καύσιμο.

Master plan σε 5 πυλώνες

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση εκπόνησε ένα σφαιρικό σχέδιο (masterplan) για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με το οποίο δεν παύει μόνο η μονόπλευρη στήριξή τους από τον λιγνίτη, αλλά και προβλέπεται η στήριξη της ανάπτυξής τους σε πέντε πυλώνες:

1.Καθαρή ενέργεια

2.Βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο

3.«Έξυπνη» αγροτική παραγωγή

4.Βιώσιμος τουρισμός

5.Τεχνολογία και εκπαίδευση

Κατά την επίσκεψή του, στην οποία τον συνόδευε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε:

-Το χωριό Ακρινή στην Κοζάνη, όπου συζήτησε με τους κατοίκους τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την λειτουργία των λιγνιτωρυχείων.

-Τη λίμνη Πολυφύτου, η οποία μετά την απολιγνιτοποίηση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την άρδευση των κτημάτων γύρω από τη λίμνη.

-Το κτήμα ΑΛΦΑ στο Αμύνταιο, που είναι μια σημαντική επένδυση στο χώρο της οινοποιίας, με εξαγωγικό προσανατολισμό

-Και τη σύγχρονη Μονάδα Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Αποβλήτων της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας) για την κατασκευή της οποίας είχε συμβάλει και ο ίδιος, ως υπουργός Ανάπτυξης. Εκεί εξέφρασε τη

στήριξή του στο σχέδιο της ΔΙΑΔΥΜΑ για τη δημιουργία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στην περιοχή.

naftemporikigr