Skip to main content

Τα επτά βήματα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας άνοιξε χθες το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σε μια μνημειώδη αλλαγή για τις δύο χώρες με μακρά ιστορία ουδετερότητας. Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι δύο χώρες ξεπέρασαν αυτό που πιθανότατα θα είναι το τελικό εμπόδιο, τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Και οι δύο χώρες έχουν ουδέτερο καθεστώς για χρόνια, αλλά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ελπίζει σε γρήγορη επικύρωση των αιτήσεων.  «Θα λάβουμε μια απόφαση στη σύνοδο κορυφής να προσκαλέσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη, αυτό είναι απίστευτα γρήγορο», είπε. «Μετά από πρόσκληση, χρειαζόμαστε μια διαδικασία επικύρωσης σε 30 κοινοβούλια. Αυτό απαιτεί πάντα λίγο χρόνο, αλλά περιμένω επίσης ότι θα προχωρήσει αρκετά γρήγορα γιατί οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδικασία επικύρωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε. 

Η διαδικασία

1. Αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

2. Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο αποφασίζει εάν θα προχωρήσει ή όχι το αίτημα. Σε αυτή τη φάση, το Συμβούλιο του Βορείου Ατλαντικού μπορεί να συνεδριάσει σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, των υπουργών Εξωτερικών ή των αρχηγών κρατών. 

3. Εάν το Συμβούλιο συμφωνήσει, τότε η υποψήφια χώρα διεξάγει ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ σχετικά με τις υποχρεώσεις ένταξης, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μόλις μια ημέρα.

4. Το Συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου για να εξετάσει εάν θα προχωρήσει ή όχι η ένταξη.

5. Εάν συμφωνηθεί η ένταξη, οι σύμμαχοι υπογράφουν πρωτόκολλο προσχώρησης και η χώρα γίνεται επίσημα προσκεκλημένη, κάτι που της επιτρέπει να συμμετέχει στις περισσότερες συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

6. Στη συνέχεια, οι σύμμαχοι πρέπει να επικυρώσουν την ένταξη σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες, ένα βήμα που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

7. Η χώρα επικυρώνει την ένταξη και την καταθέτει στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, κάτι που την καθιστά επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ.

naftemporiki.gr