Skip to main content

Πιο μεγάλα, πιο γλυκά και πιο ανθεκτικά τα σημερινά από τα αρχαία μήλα

Γνωρίζαμε από προηγούμενες γονιδιακές μελέτες ότι τα μήλα κατάγονται από την Κεντρική Ασία και ότι έφθασαν στην Ευρώπη από τον εμπορικό διάδρομο του δρόμου του μεταξιού. Υπάρχουν σήμερα περίπου 7,5 χιλιάδες εξημερωμένες ποικιλίες μήλων. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Dalhousie στον Καναδά πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη στην οποία συνέκριναν τα εξημερωμένα σημερινά μήλα με τους αρχαίους άγριους προγόνους τους.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PLoS ONE» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα σημερινά μήλα προέρχονται από άγρια μήλα που υπήρχαν σε περιοχές του Καζακστάν. Η δεύτερη και πιο ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι ότι τα σημερινά μήλα είναι  μεγαλύτερα σε μέγεθος, λιγότερο όξινα και διατηρούνται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φρέσκα από τα άγρια μήλα που υπήρχαν πριν από επτά χιλιάδες έτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα σημερινά μήλα είναι 3,6 φορές πιο μεγάλα από τα αρχαία άγρια μήλα, 50% λιγότερο όξινα και πολύ πιο γλυκά στη γεύση. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι διασταυρώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 200 έτη έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση μήλων που διατηρούνται φρέσκα και χωρίς διαφόρων ειδών αλλοιώσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι παλαιότερες ποικιλίες. Η μελέτη δείχνει την εξέλιξη του μήλου και τις μεταβολές που έχει υποστεί σε βάθος χρόνου επτά χιλιάδων ετών.