Skip to main content

Πληθωρισμός, ακόμη ένα πρόσωπο της κλιματικής κρίσης

The N Society

Του Βασίλη Ραμπάτ,
Προέδρου της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων

ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ μήνες το παγκόσμιο πρόβλημα του πληθωρισμού έχει μπει στην ατζέντα των μεγάλων προκλήσεων της εποχής, μαζί με την ενεργειακή κρίση και την κρίση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. O πληθωρισμός δεν θα έπρεπε να απασχολεί τις επιχειρήσεις μόνο από την παράμετρο της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και τη διατήρηση της κερδοφορίας τους, αλλά και από τη σκοπιά ενός φλέγοντος ζητήματος για την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολό της.

ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ, ο πληθωρισμός εξ ορισμού είναι εχθρός της ανάκαμψης και δυναμιτίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά. Σύμφωνα με το δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» της Eurobank, η άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα για έβδομο συνεχή μήνα δημιουργεί προβληματισμό στους φορείς της οικονομίας.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά έπειτα από πολλά χρόνια μείωσης ή ισχνής αύξησης του γενικού επιπέδου των τιμών, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση στην Ελλάδα παρατηρούν τιμές πληθωρισμού άνω του 4% στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα πηγάζει κυρίως από τις κατηγορίες της στέγασης, των μεταφορών και της διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών.

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ βαθμό το πρόβλημα του πληθωρισμού οφείλεται στην πανδημία Covid-19 και τους περιορισμούς που επέφερε στην καταναλωτική ζήτηση για συγκεκριμένους τομείς, όπως π.χ. η αγορά αεροπορικών εισιτηρίων. Τα lockdowns διατάραξαν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ σε τομείς όπως οι συσκευές τεχνολογίας και η αυτοκίνηση υπάρχει έλλειψη ημιαγωγών (μικροτσίπ), η παραγωγή των οποίων δεν αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος, εγκαινίασε πρόσφατα τη Βιομηχανική Συμμαχία της Ε.Ε. για Τεχνολογίες Επεξεργαστών και Ημιαγωγών.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, όμως, αποτελούν για πολλούς αναλυτές ένα διαφορετικό πρόσωπο της κλιματικής κρίσης, που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει κι άλλες πανδημίες στο μέλλον, οι οποίες ξέρουμε πλέον ότι κλυδωνίζουν και τις οικονομίες. Ο συσχετισμός του πληθωρισμού με την κλιματική αλλαγή είναι τόσο εμφανής όσο και η σύνδεση της δεύτερης με την ενεργειακή κρίση.

ΣΕ ΑΥΤΟ το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις καλούνται να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους στη σκιά των παγκόσμιων συνθηκών, επαναξιολογώντας παράλληλα πώς μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά την κοινωνία με στρατηγικές βιωσιμότητας.

ΖΗΤΗΜΑ στο οποίο συμφωνήσαμε πρόσφατα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ σε συζήτηση που διοργάνωσε η ΕΑΣΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές κινήσεις και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις ως προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πραγματικότητα που συνάδει και με τα αποτελέσματα του πρόσφατου CEO Index ΕΑΣΕ/ΙCAP, όπου το 60% των CEOs δήλωσε με βεβαιότητα ότι οι ανατιμήσεις και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ζητήματα που απαιτούν σίγουρα πρόσθετες δράσεις από τις επιχειρήσεις.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ, ο πληθωρισμός, όπως και κάθε παγκόσμιο πρόβλημα, είναι μία ευκαιρία να επανεξετάσουμε ως Ανώτατα Στελέχη Επιχειρήσεων αν τελικά παράγουμε αξία για την κοινωνία. Η σταθερή προσήλωσή μας σε βιώσιμες λύσεις είναι μονόδρομος.