Skip to main content

Τιμητικός τόμος για τον Ιωάννη Κ. Ρόκα

Μελέτες, 68 συνολικά, πολύ γνωστών ξένων ακαδημαϊκών σε θέματα εμπορικού δικαίου, μεταξύ των οποίων 25 διεθνούς βεληνεκούς από χώρες της Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Αφρικής, περιέχει Τιμητικός Τόμος για τον Ιωάννη Κ. Ρόκα, Ομότιμο Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου και δικηγόρο (με επιμέλεια του Καθηγητή Λάμπρου Κοτσίρη και της Λέκτορος του Exeter Ην. Βασιλείου Κυριακής Νούσια). 

Μεγάλο μέρος των μελετών του Τόμου, που κυκλοφόρησε ήδη από τις εκδόσεις «Νομική Βιβλιοθήκη», σχετίζονται με επίκαιρα ζητήματα δικαίου ιδιωτικής ασφάλισης, όπως οι μικροασφαλίσεις ασθενειών στις χώρες BRICS, η Bankassurance, η προστασία προσωπικών δεδομένων στην ασφάλιση αυτοκινήτων, η καταχρηστικότητα στις ασφαλιστικές υπηρεσίες και η διαφάνεια των ασφαλιστικών όρων, η ασφάλιση της αστικής ευθύνης όσων ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι η έμφαση στην ιδιωτική ασφάλιση οφείλεται στο ότι ο τιμώμενος καθηγητής έχει ασχοληθεί περισσότερο με τον κλάδο αυτό του Εμπορικού Δικαίου σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, στη θεωρία και στην πράξη.  

Ο κ. Ρόκας είναι, μεταξύ άλλων, εκλεγμένος αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Ασφαλιστικού Δικαίου που αριθμεί 58 Κράτη – μέλη.  

Πλέον του πανεπιστημιακού του έργου (σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο), διετέλεσε  διευθυντής σημαντικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς αναμόρφωση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης σε πρώην ανατολικές χώρες. 

Ως δικηγόρος έχει μακρά δικαστηριακή και συμβουλευτική εμπειρία σε τομείς όπως η διεθνής διαιτησία, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, οι ιδιωτικοποιήσεις, η επίλυση διαφορών σε εμπορικές υποθέσεις κ.λ.

Επίσης, από το 1981 είναι συνεκδότης και συνδιευθυντής του νομικού περιοδικού «Επιθεώρηση του Εμπορικού Δικαίου».