Skip to main content

Έρευνα: Η μείωση της ρύπανσης από τζάκια και ξυλόσομπες σώζει ζωές

Ο περιορισμός του καπνού που εκλύεται από τζάκια και ξυλόσομπες με την καύση ξύλων, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο του θανάτου, ιδιαίτερα στους άνδρες, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Οι ερευνητές από την Αυστραλία και τον Καναδά, οι οποίοι δημοσιεύουν τα συμπεράσματά τους στο British Medical Journal, διαπίστωσαν ότι, με τη μείωση της ρύπανσης από την καύση ξύλων, μειώνεται και ο κίνδυνος θανάτου, κυρίως από καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά αίτια.

Είδαν την υπόθεσή τους να επιβεβαιώνεται στην πράξη, στην πόλη Λόνστον της Τασμανίας, μετά την εφαρμογή προγράμματος για τον περιορισμό του καπνού από την καύση ξύλων και άλλης βιομάζας για τη θέρμανση και το μαγείρεμα, σε σπίτια. Οι τοπικές αρχές πραγματοποίησαν εκστρατεία ενημέρωσης των 67.000 κατοίκων για τους κινδύνους της ρύπανσης, παρέχοντας παράλληλα οικονομικά κίνητρα για την αντικατάσταση των μέσων που διέθεταν με ηλεκτρικές εστίες.

Από το 2001 έως το 2004, ο αριθμός των νοικοκυριών που χρησιμοποιούσαν τζάκια και σόμπες έπεσε από το 66 στο 30%. Η ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια μειώθηκε κατά περίπου 40%, από τα 44 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στα 27 μικρογραμμάρια.

Ακόμη σημαντικότερη όμως ήταν η μείωση που παρατηρήθηκε στον αριθμό των θανάτων στους άντρες: κατά 17,9% από καρδιαγγειακά αίτια και από 22,8% από αναπνευστικά. Στις γυναίκες, δεν υπήρξε στατιστικά αξιοσημείωτη μείωση, γεγονός που δεν αναπτύσσεται στην έκθεση.

Τα ποσοστά αυτά προέκυψαν από μια σύγκριση διάρκειας 6,5 ετών μεταξύ του Λόνστον με την πρωτεύουσα της Τασμανίας, Χόμπαρτ, όπου δεν υπήρξαν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.

«Αυτό που μας λένε τα αποτελέσματα είναι ότι η βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα οδηγεί σε μείωση των θανάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Φέι Τζόνστον, γιατρός και περιβαλλοντική επιδημιολόγος στο Ερευνητικό Κέντρο Μένζις της Τασμανίας. «Ο θάνατος λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους «υπογραμμίζουν τη δυνατότητα να υπάρξουν μεγάλα οφέλη για τη δημόσια υγεία, μέσω παρεμβάσεων για τη μείωση της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα από τον καπνό βιομάζας».