Skip to main content

«Αναγνωριστική» επίσκεψη Σουλτς στην Αθήνα

Με μηνύματα υπέρ της ανάγκης συμβιβασμών με την Ε.Ε. φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα συναντηθεί στις 14.30 με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, σε μία προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Σουλτς θα έχει επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, αλλά και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, ενώ την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ε.Κ. θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Μία ημέρα πριν την από επίσκεψή του στη χώρα μας, ο κ. Σουλτς προειδοποίησε ότι αν η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση γίνει μια κυβέρνηση του ‘όχι σε όλα’, τότε το momentum του κ. Τσίπρα θα είναι βραχύβιο, ενώ εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τη διαφοροποίηση της Αθήνας από την ανακοίνωση της Ε.Ε. για τη Ρωσία.

Ειδικότερα σε κείμενο που ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» για την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν τελείωσαν την Κυριακή των εκλογών.

Κάλεσε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ «να προτάξει την ευθύνη», διαβεβαιώνοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι με το μέρος του «εάν δεσμευθεί σε ένα θετικό πρόγραμμα για να κάνει τη χώρα του δικαιότερη, εάν κάνει αξιόπιστες δεσμεύσεις και αν προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι παρά τα «αντί» , ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι  ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα, σημειώνοντας πάντως ότι ο κ. Τσίπρας «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για να επιτύχει πρέπει να βρει ένα συμβιβασμό τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας».

Με δηλώσεις του επίσης στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν έκρυψε την έκπληξή του για τη διαφοροποίσηση της νέας κυβέρνησης από την ευρωπαϊκή γραμμή σε σχέση με τις κυρώσεις στη Ρωσία. «Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της Ε.Ε. για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην», είπε ο κ. Σουλτς, προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή».

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την Ε.Ε.. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει», συνέχισε.

Σημείωσε ακόμη ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τον κ. Τσίπρα για να μποϋκοτάρει τις κυρώσεις. «Αυτό το θέμα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο. Οι Έλληνες έχουν εντελώς διαφορετικές έννοιες».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συζήτηση για το κούρεμα χρέους «τελείως περιττή» και «στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή πολύ πρόωρη». «Πολύ σημαντικότερο είναι το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη και για να αποκτήσουν εργασία οι νέοι», επεσήμανε για συμπληρώσει πως στόχος του δεν είναι να μπει «σε μία ιδεολογική αντιπαράθεση με μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο μέρες», αλλά να βρεθούν «ρεαλιστικές λύσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε». «Ο συνασπισμός ο οποίος σχηματίζεται στην Αθήνα θα ήταν σαν να συνασπιζόταν στην Γερμανία η Αριστερά (Die Linke) με την «Εναλλακτική για την Γερμανία»(AfD). Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα», ανέφερε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «αυτό μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε εντάσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters