Skip to main content

Ασφαλιστικό με συντάξεις δύο ταχυτήτων

του Στέλιου Παπαπέτρου

Τους συγκριτικούς πίνακες με τα ποσά των συντάξεων που προκύπτουν όπως υπολογίζονται σήμερα με το ν.3863/10 (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη) και τα αντίστοιχα ποσά που υπολογίζονται με βάση τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο εργασίας.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό που βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου εργασίας για τα πραγματικά ποσά των συντάξεων που θα πάρουν οι συνταξιούχοι.

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη σύγκριση αυτών των πινάκων.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, ευνοούνται κυρίως όσοι έχουν χαμηλούς συντάξιμους μισθούς για παράδειγμα έως και 1.000 ευρώ και περίπου έως 20 με 25 έτη ασφάλισης.

Αυτές οι κατηγορίες ασφαλισμένων που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του υπουργείου εργασίας θα δουν μικρές αυξήσεις στα συντάξεις τους σε σύγκριση πάντα με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι χαμένοι από το σχέδιο της κυβέρνησης με το νέο τρόπο υπολογισμού τω συντάξεων, είναι όσοι έχουν συντάξιμους μισθούς μεγαλύτερους από 1.500 ευρώ και περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης.

Αυτή η δεύτερη κατηγορία εργαζομένων θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους όπως προκύπτει από τα στοιχεία των πινάκων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο εργασίας. Για παράδειγμα ασφαλισμένος με 27 έτη ασφάλισης και συντάξιμο  μισθό 1.000 ευρώ με το νόμο Λοβέρδου Κουτρουμάνη θα έπαιρνε 611 ευρώ σύνταξη ενώ με την πρόταση της κυβέρνησης θα πάρει 605 ευρώ.

Η διαφορά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν ο ασφαλισμένος με 27 έτη ασφάλισης έχει 1.500 ευρώ συντάξιμο μισθό. Σε αυτή την περίπτωση με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού θα πάρει 819 ευρώ σύνταξη ενώ με την πρόταση της κυβέρνησης θα πάρει 716 ευρώ.

Επίσης, από τους πίνακες προκύπτει ότι στους πολύ υψηλούς συντάξιμους μισθούς άνω των 2.000 ευρώ οι αυξομειώσεις ανάμεσα στους δύο τρόπους υπολογισμού των συντάξεων είναι οριακές.

Πάντως, αξίζει να επισημάνουμε ότι  από τους πίνακες που δόθηκαν στην δημοσιότητα απουσιάζουν εντελώς συγκριτικά στοιχεία για ασφαλισμένους που έχουν περισσότερα από 31 έτη ασφάλισης.

Ειδικά για αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων, τα στοιχεία της μελέτης της εταιρείας Prudential Actuarial Solutions Ltd, που παρουσίασε αποκλειστικά η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ την προηγούμενη Τρίτη,   δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες στα ποσά των συντάξεων που αγγίζουν έως και το 26%.