Skip to main content

Προεκλογική εκστρατεία με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Με τα μάτια στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία στην Αθήνα.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλά στις 19:00 στο Βελλίδειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, όπου το «παρών» θα δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Θα προηγηθεί επίσκεψή του σε περιοχές της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, περιοχές που με βάση τις μετρήσεις η Ν.Δ. υστερεί σημαντικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού θα γίνει τελικά στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο στο Παλαιό Φάληρο, όπως αποφασίσθηκε αργά χθες το απόγευμα.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η απόφαση να ακολουθήσει η Ν.Δ. το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, (αποφάσισαν να διοργανώσουν την κεντρική προεκλογική τους συγκέντρωση από το κλειστό γυμναστήριο του Παλαιού Φαλήρου στην Ομόνοια) και ο κ. Σαμαράς να μιλήσει το απόγευμα της Παρασκευής στο Σύνταγμα.  Ωστόσο το μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να διοργανωθεί η συγκέντρωση στο Σύνταγμα και η πρόβλεψη για ενδεχόμενο βροχής ανάγκασαν τους επιτελείς της Ν.Δ. να επιστρέψουν στην προηγούμενη απόφασή τους για το κλειστό του Παλαιού Φαλήρου.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη στο Παλέ Ντε Σπορ όπου ζήτησε για μία ακόμη φορά από τους ψηφοφόρους να δώσουν αυτοδυναμία στο κόμμα του, ενώ σήμερα θα μιλήσει στην Πάτρα στις 19:00 στο κλειστό γυμναστήριο «Δ. Τόφαλος».

Αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει στις 19:00 στην Πλατεία Ομονοίας στην  κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του, έχοντας στο πλάι του τον Πάμπλο Ιγκλέσιας τον 34χρονο επικεφαλής του Podemos, στην Ισπανία.

Ο κ. Τσίπρας με σημερινό του άρθρο στους Financial Times καλεί την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους ηγέτες να βάλουν ένα τέλος στη λιτότητα διότι, όπως λέει χαρακτηριστικά, «αν οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις δεν αλλάξουμε την Ευρώπη, η Μαρίν Λεπέν και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί της θα την αλλάξουν για εμάς».

Με τις εκλογές την ερχόμενη Κυριακή στην Ελλάδα σχεδόν να μονοπωλούν το διεθνές ενδιαφέρον και εν αναμονή της αυριανής απόφασης της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό για το ελληνικό πρόβλημα χρέους είναι αντιφατικά. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κυρίως οι Γερμανοί επιμένουν στη συνέχιση των προγραμμάτων λιτότητας, την ώρα που πολλοί οικονομολόγοι και η πλευρά πέραν του Ατλαντικού ζητούν τη χαλάρωσή τους.     

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ