Skip to main content

Επιτυχής προσεδάφιση των οχημάτων του διαστημοπλοίου Hayabusa2 στον αστεροειδή Ryugu

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα από το ρομπότ που προσεδαφίστηκαν στον αστεροειδή Ryugu και συνέλεξαν δείγματα από το εσωτερικό του τα οποία περιέχουν δομικά υλικά της ζωής.

Επιτυχή προσεδάφιση πραγματοποίησαν στην επιφάνεια του αστεροειδούς Ryugu τα δύο οχήματα (ρόβερ) MINERVA-II1 του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa2 την Παρασκευή.

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA επιβεβαίωσε ότι το Rover-1A και το Rover-1B κατέφθασαν επιτυχώς στην επιφάνεια, είναι σε καλή κατάσταση και μεταδίδουν εικόνες και δεδομένα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως τουλάχιστον το ένα κινείται πάνω στην επιφάνεια του αστεροειδούς.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ιαπωνικής υπηρεσίας, είναι η πρώτη φορά που προσεδαφίζεται σε επιφάνεια αστεροειδούς ένα κινητό εξερευνητικό ρομπότ (ρόβερ), αλλά και η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται αυτόνομη κίνηση και λήψη εικόνων σε επιφάνεια αστεροειδούς. Ως εκ τούτου, η JAXA αναφέρει ότι τα MINERVA-II1 είναι «το πρώτο τεχνητό αντικείμενο που εξερευνά την κίνηση σε μια επιφάνεια αστεροειδούς».

Τα μικρά, αναπηδούμενα ρόβερ του προγράμματος MINERVA-II1 είναι εξοπλισμένα με κάμερες που μπορούν να τραβήξουν έγχρωμες εικόνες, και ήδη έχουν αποσταλεί φωτογραφίες. Στο πλαίσιο της αποστολής τους, θα κινηθούν αναπηδώντας στην επιφάνεια του Ryugu, τραβώντας φωτογραφίες και συλλέγοντας άλλα δεδομένα. Όπως αναφέρει το space.com, για να προσεδαφιστούν επιτυχώς το διαστημόπλοιο Hayabusa2 χρειάστηκε να κατεβεί σε ύψος 55 μέτρων, και αφού απελευθέρωσε τα δύο οχήματα (τα οποία περιέχονταν σε ένα «πακέτο» 3,3 κιλών συνολικά) ανέβηκε εκ νέου στα 20 χλμ.

Η JAXA έχει να πραγματοποιήσει άλλες δύο παρεμφερείς «ρίψεις»: Συγκεκριμένα, το Hayabusa2 προορίζεται να απελευθερώσει ένα μεγαλύτερο ρόβερ, το MASCOT τον Οκτώβριο, και άλλο ένα μικρό αναπηδούμενο όχημα το επόμενο έτος- μεταξύ άλλων αποστολών και εργασιών με τις οποίες έχει επιφορτιστεί το σκάφος κατά τη διάρκεια της διαμονής του στον Ryugu, με ιδιαίτερα σημαντική τη συλλογή ενός δείγματος του αστεροειδούς και τη μεταφορά του πίσω στη Γη.

Όπως αναφέρει το BBC, η χαμηλή βαρύτητα του, πλάτους ενός χιλιομέτρου, αστεροειδούς, καθιστά δυνατή την κίνηση των δύο οχημάτων μέσω αλμάτων. Όσον αφορά στο επιστημονικό ενδιαφέρον του Ryugu, οι αστεροειδείς γενικότερα θεωρούνται «απομεινάρια» από τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος- και ο συγκεκριμένος θεωρείται ιδιαίτερα αρχέγονος, οπότε και η μελέτη του αναμένεται να ρίξει φως στη δημιουργία και εξέλιξη του πλανήτη μας.