Ερευνητές του Lancaster University στη Μ. Βρετανία ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία ελέγχου μέσω χειρονομιών η οποία μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε αντικείμενο καθημερινής χρήσης- όπως π.χ. ένα κύπελλο του καφέ- σε τηλεχειριστήριο.
Σε σχετικό paper – «Matchpoint: Spontanteous spatial coupling of body movement for touchless pointing» – που πρόκειται να παρουσιαστεί στη συνδιάσκεψη UIST2017 στην Πόλη του Κεμπέκ τον Οκτώβριο, ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου επιδεικνύουν μια πρωτοποριακή τεχνική η οποία επιτρέπει τη χρήση της κίνησης του σώματος ή της κίνησης αντικειμένων για σκοπούς αλληλεπίδρασης με οθόνες. Η τεχνολογία «Matchpoint», που απαιτεί μόνο μια απλή webcam, λειτουργεί προβάλλοντας κινούμενους στόχους που περιφέρονται γύρω από ένα μικρό κυκλικό εικονίδιο στη γωνία της οθόνης. Οι στόχοι αυτοί ανταποκρίνονται σε διαφορετικές λειτουργίες- όπως η ένταση, η αλλαγή καναλιού ή η επιλογή μενού. Ο χρήστης συγχρονίζει την κατεύθυνση της κίνησης του στόχου με το χέρι του, το κεφάλι του ή ένα αντικείμενο, για να επιτύχει αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «spontaneous spatial coupling», ενεργοποιώντας την επιθυμητή λειτουργία.
Αντίθετα με την υπάρχουσα τεχνολογία ελέγχου μέσω χειρονομιών, το λογισμικό δεν αναζητά ένα συγκεκριμένο μέλος του σώματος το οποίο έχει «εκπαιδευτεί» να αναγνωρίζει, όπως πχ ένα χέρι. Η τεχνολογία του Lancaster University αναζητά περιστροφική κίνηση, οπότε δεν απαιτεί κάποιου είδους ειδική ρύθμιση, ή πρότερη γνώση περί των αντικειμένων από το λογισμικό. Αυτό παρέχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και ευκολία χρήσης, καθώς λειτουργεί ακόμα και αν ο χρήστης κρατάει πράγματα- ενώ δεν έχει σημασία αν είναι όρθιος ή ξαπλωμένος σε έναν καναπέ. Επίσης, δεν χρειάζεται ο χρήστης να μάθει συγκεκριμένες εντολές για συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως ισχύει με κάποιες τηλεοράσεις που ενσωματώνουν τεχνολογία ελέγχου μέσω χειρονομιών οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά: Όταν επιλέγει αλλαγή έντασης ή καναλιού, εμφανίζονται μπάρες και ο χρήστης κινεί το χέρι, το κεφάλι ή το αντικείμενο που έχει στο χέρι του στην κατεύθυνση που επιθυμεί, βάσει αυτού που βλέπει στο slider.
Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλες οθόνες πέρα από τηλεοράσεις, ενώ υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας και πολλαπλών pointers, για ταυτόχρονη χρήση από πολλαπλούς χρήστες. Επίσης, το Matchpoint επιτρέπει τη μεταχείριση εικόνων μέσω χρήσης δύο χεριών για σκοπούς όπως zoom, περιστροφή κ.α.
«Η μέθοδός μας παρέχει μια πολύ πιο φιλική προς τον χρήστη εμπειρία, όπου μπορείς να αλλάξεις κανάλια χωρίς να πρέπει να αφήσεις κάτω αυτό που πίνεις ή να αλλάξεις θέση- είτε χαλαρώνεις στον καναπέ είτε στέκεσαι όρθιος στην κουζίνα κάνοντας μια συνταγή. Καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού μπορούν εύκολα να γίνουν τηλεχειριστήρια, οπότε δεν υπάρχουν πλέον εκνευριστικά ψαξίματα για το τηλεκοντρόλ ενώ αρχίζει το αγαπημένο σας πρόγραμμα σε ένα άλλο κανάλι, ενώ τώρα όλοι στο δωμάτιο έχουν “τηλεχειριστήριο”. Μπορείτε να αλλάξετε κανάλι ακόμα και με τη…γάτα σας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Κλαρκ, διδακτορικός φοιτητής του School of Computing and Communication και ένας εκ των δημιουργών της εν λόγω τεχνολογίας.