Από την έντυπη έκδοση
Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]
Bitcoin, Riple, Ethereum, Τether είναι οι πολλές όψεις ενός νέου ανερχόμενου ψηφιακού συστήματος συναλλαγών (κρυπτονομίσματα) και μέρος του blockchain, του δικτύου επικύρωσης και αναμετάδοσής τους, που αλλάζουν τα δεδομένα στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά. Και όπως όλες οι αναδυόμενες τάσεις έτσι και οι συγκεκριμένες παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις αλλά και υψηλό ενδιαφέρον. Εμπιστοσύνη, ανιχνευσιμότητα και ασφάλεια είναι το τρίπτυχο που προτάσσει η Ευρώπη για την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων και του blockchain προς όφελος των Ευρωπαίων.
Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες το παρατηρητήριο – φόρουμ της Ε.Ε. για την τεχνολογία blockchain με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με εκπρόσωπο τον ευρωβουλευτή Jakob von Weizsacker, αρμόδιο για την πρόσφατη έκθεση σχετικά με τα εικονικά νομίσματα. Σύμφωνα με την έκθεση, η συγκεκριμένη τεχνολογία (εικονικά νομίσματα και blockchain) έχει πολύ ισχύ και κατ’ επέκταση αξία. Aναμένεται να επηρεάσει τις ψηφιακές υπηρεσίες και να μετασχηματίσει τα επιχειρηματικά μοντέλα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ασφάλιση, τα χρηματοοικονομικά, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, η διαχείριση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Προστασία από επιθέσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά Άντρους Άνσιπ, λέγοντας πως «οι συγκεκριμένες τεχνολογίες έχουν τεράστιες δυνατότητες να κάνουν ασφαλέστερες τις διαδικτυακές κοινωνικές επαφές και οικονομικές συναλλαγές, παρέχοντας προστασία έναντι ενδεχόμενων επιθέσεων και εξαλείφοντας την ανάγκη για μεσάζοντες. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη σημαντική “δεξαμενή ταλέντων” της Ευρώπης και τις εξαιρετικές νεοφυείς επιχειρήσεις, για να εξελιχτούμε σε μια ηγετική περιοχή παγκοσμίως, που θα αναπτύξει την τεχνολογία blockchain και θα επενδύσει στην εφαρμογή της». Με βάση τα στοιχεία του Digital Single Market της Ευρώπης, μέχρι σήμερα έχει επενδυθεί περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε περισσότερες από 1.100 νεοφυείς εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο το blockchain, εκ των οποίων οι 300 είναι ευρωπαϊκές.
Το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μπορούσε να αποθηκευτεί, μέσω ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με την τεχνολογία blockchain, σε λιγότερο από 10 χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί από το 2013 σχέδια που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέχρι το 2020 θα διαθέσει έως και 340 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση σχεδίων που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Τομείς που χρησιμοποιούν ήδη το blockchain είναι οι τράπεζες-χρηματοοικονομικός τομέας (30%), οι κυβερνήσεις-δημόσιος τομέας (13%), ο ασφαλιστικός τομέας (12%), η υγεία (8%), τα μέσα ενημέρωσης, ψυχαγωγία και gaming (8%), η αγορά generic (6%), ο τεχνολογικός τομέας (6%), ο τομέας υπηρεσιών (4%), η ενέργεια και κοινωφελείς οργανισμοί (3%), η βιομηχανία (3%), διάφοροι άλλοι τομείς (7%).
Μοχλός αλλαγής
Η αρμόδια επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε πως «η τεχνολογία blockchain είναι μοχλός αλλαγής και θέλω να δω την Ευρώπη να πρωτοστατεί στην ανάπτυξή της. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, δηλαδή μια ενιαία αγορά, αντί για ένα συνονθύλευμα πρωτοβουλιών, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι πολίτες. Το παρατηρητήριο – φόρουμ της Ε.Ε. για την τεχνολογία blockchain είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Σύμφωνα με το howmuch.net η συνολική αγορά των κρυπτονομισμάτων από 11,36 δισ. δολ. τον Ιανουάριο του 2014 ανήλθε στα 455,57 δισ. δολ. τον Ιανουάριο του 2018. Οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο αριθμό ΑΤΜ’s Bitcoin (1.330) και ακολουθεί ο Καναδάς (336). Στην Ευρώπη το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τα περισσότερα ΑΤΜ’s Bitcoin (105), όμως η Αυστρία έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με τον πληθυσμό της (96). Τρίτη έρχεται η Ισπανία με 39. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του howmuch.net, υπάρχουν 6 ATM’s Bitcoin.
Το blockchain
H πρώτη ομάδα blockchain με το όνομα Satoshi Nakamo άνοιξε το δρόμο για την ιδανική τεχνολογία για ασφαλείς και χωρίς μεσάζοντες συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για ένα είδος ψηφιακού λογιστικού βιβλίου που έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να είναι αδιαπέραστο από κακόβουλες επιθέσεις. Βασικά χαρακτηριστικά του: είναι αποκεντρωμένο και δεν υπάρχει σε κανένα διακομιστή, αντίθετα, υπάρχει στον υπολογιστή του καθενός ταυτόχρονα.