Τα πρώτα του βήματα στην αγορά των εργαλείων εκπαίδευσης πραγματοποιεί το Facebook, με λογισμικό το οποίο, όπως υποστηρίζεται, επιτρέπει σε παιδιά να μαθαίνουν με τον δικό τους ρυθμό.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, o «βασιλιάς» των κοινωνικών δικτύων συνεργάστηκε με τη μη κερδοσκοπική Summit Public Schools, η οποία έχει αναπτύξει μια διδακτική μέθοδο που επιτρέπει σε μαθητές να διδάσκονται online και να επιδίδονται σε projects/ λαμβάνουν συμβουλευτική στην τάξη. Όπως αναφέρθηκε, το εν λόγω εγχείρημα είναι εντελώς διαχωρισμένο από το κοινωνικό δίκτυο.
Ο Κρις Κοξ, chief product officer του Facebook, έγραψε σε blog post ότι σκοπός της εταιρείας είναι η δημιουργία μιας τάξης η οποία θα κινείται γύρω από τις φιλοδοξίες των μαθητών. Το σύστημα επιτρέπει την παράδοση υλικού και τεστ online, ενώ ο χρόνος στην τάξη χρησιμοποιείται για ειδικά projects και συνεργασίες, «απελευθερώνοντας» τους καθηγητές έτσι ώστε να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα, δηλαδή να λειτουργούν ως μέντορες για τους μαθητές, οι οποίοι συνεργάζονται και βοηθούν ο ένας τον άλλον να μαθαίνει.
Ωστόσο κάποιοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, με τη Λέονι Χάιμσον της μη κερδοσκοπικής Class Size Matters να δηλώνει στο BBC ότι τίθεται το ερώτημα ποιος θα ελέγχει την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και ποιος θα τα προστατεύει- θα είναι οι γονείς, το Facebook ή το σχολείο; «Πρόκειται για μια σημαντική ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί- ειδικά δεδομένης της φήμης του (Facebook)».
Το Personalised Learning Plan μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί από 2.000 μαθητές και 100 καθηγητές σε σχολεία στην Καλιφόρνια. Η Summit Public Schools, με την οποία συνεργάστηκε το Facebook, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με σχολεία στις πολιτείες της Καλιφόρνια και της Ουάσινγκτον.