Skip to main content

Οι κίνδυνοι από τις συσκευές που αποκτούν πρόσβαση στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Οι συσκευές που «συγχωνεύονται» με τον ανθρώπινο εγκέφαλο πρέπει να διερευνηθούν εκτενώς, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημονική μελέτη, η οποία προβλέπει πως στο μέλλον οι άνθρωποι θα γίνουν «σε έναν βαθμό τηλεπαθητικοί» χάρη στην τεχνολογία.

Σύμφωνα με το BBC, στη μελέτη, υπό τον τίτλο «iHuman: Blurring Lines between Mind and Machine», τονίζεται πως η δυνατότητα που θα προκύψει από αυτό – το να «διαβάζει» κάποιος τις σκέψεις άλλων- θέτει ζητήματα ηθικής φύσης, τα οποία γίνονται πιο έντονα εάν σε αυτές τις σκέψεις αποκτήσουν πρόσβαση εταιρείες. Παράλληλα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως τα προϊόντα/ συσκευές με δυνατότητες τέτοιου είδους δεν θα έπρεπε να προέρχονται «από μια χούφτα εταιρείες».

Στην έρευνα συμμετείχαν ειδικοί από τον χώρο των τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με αλληλεπίδραση εγκεφάλου- μηχανών και σε αυτήν παρουσιάζονται οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι των «brain-to-computer» συσκευών- όπως gadgets που μπορεί να φοριούνται ή να εμφυτεύονται στο σώμα και διεγείρουν τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο ή το νευρικό σύστημα.

Στο πλαίσιό της εξετάζονται κάποιες από τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον οι νευρωνικές τεχνολογίες, όπως πχ η αποστολή μιας «νευρωνικής καρτποστάλ», που θα επέτρεπε σε κάποιον να δει αυτό που βλέπει αυτός που του την στέλνει, η δυνατότητα συζήτησης/ επικοινωνίας χωρίς ομιλία, μέσω πρόσβασης στις σκέψεις των συνομιλητών και η δυνατότητα απλού «download» νέων δεξιοτήτων, τις οποίες θα αποκτά αυτός που τις «κατεβάζει». Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ζήτησαν την άποψη του κοινού για αυτά τα interfaces και διαπίστωσαν πως είναι μεγάλη η στήριξη πχ για την ανάρρωση/ θεραπεία ασθενών, αλλά μικρή για τη χρήση συσκευών για «βελτίωση/ ενίσχυση» υγιών ανθρώπων (για παράδειγμα ενίσχυση μνήμης, σωματικής δύναμης κ.α.).

Μεταξύ των κινδύνων που υπογράμμισε η έρευνα ήταν η ιδέα πως σκέψεις ή διαθέσεις/ συναισθήματα θα μπορούσαν να καταστούν προσβάσιμα σε μεγάλες εταιρείες- και το ερώτημα εάν τέτοιες συσκευές θα έφερναν αλλαγές ως προς το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Dr. Τιμ Κωνσταντίνου, διευθυντής του NGNI Lab (next generation neural interfaces) στο Imperial College London και ένας εκ των συντελεστών της έρευνας, σημείωσε ότι «ως το 2040 τα νευρωνικά interfaces πιθανότατα θα αποτελούν καθιερωμένη επιλογή για να μπορούν άνθρωποι να περπατούν μετά από παράλυση και να αντιμετωπίζουν φαινόμενα κατάθλιψης- ίσως να γίνει πραγματικότητα και η θεραπεία του Αλτσχάιμερ. Ενώ οι εξελίξεις στην απρόσκοπτη επικοινωνία εγκεφάλου- υπολογιστή να φαντάζουν πιο μακρινό ενδεχόμενο, θα έπρεπε να δράσουμε τώρα για να διασφαλίσουμε πως οι δικλείδες ασφαλείας ως προς την ηθική διάσταση και τα πλαίσια κανόνων θα είναι αρκετά ευέλικτες απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να εγγυηθούμε ότι οι ανερχόμενες αυτές τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και προς όφελος της ανθρωπότητας».