Μπορεί να υπήρξε τελικά συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, και τα πράγματα να δείχνουν να οδεύουν καλώς γενικότερα, ωστόσο το φάσμα ενός Grexit εξακολουθεί να υφίσταται για πολλούς, που εξετάζουν τις πιθανές συνέπειες που θα είχε για διάφορους τομείς μια πιθανή έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, το κόστος το οποίο θα σήμαινε ένα Grexit για την ελληνική αγορά Πληροφορικής υπολογίζεται στα 3,7 δισ. ευρώ ως το 2019.
Γενικότερα, όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, που επικαλείται αναφορά της IDC, η ελληνική αγορά περνά δύσκολες ώρες, καθώς η αξία της αγοράς του ΙΤ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά 7% την τρέχουσα χρήση σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ για το οικονομικό έτος 2016 η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω μείωση κατά 12%.
Συνολικά για την περίοδο 2015 – 2019 η αγορά της Πληροφορικής στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς, με τη μέση ετήσια πτώση να υπολογίζεται στο 4,8%.
Η IDC εκτιμά ότι το σενάριο του Grexit θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στην ελληνική αγορά ΙΤ, οδηγώντας σε μείωση της αξίας της κατά 14% το τρέχον έτος και κατά 18% το 2016. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο report, σε περίπτωση Grexit η αγορά της Πληροφορικής στην Ελλάδα θα έχανε 3,7 δισ. δολάρια έως το 2019.
Θεωρείται ότι στην περίπτωση ενός Grexit οι τομείς που κατά κύριο λόγο θα πλήτττονταν στην Ελλάδα θα ήταν οι κρατικές δαπάνες, οι οικονομικές υπηρεσίες και τα καταναλωτικά αγαθά, με προφανήαρνητική επίδραση που θα επέφερε αυτή η πτώση στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής.
Σε ευρύτερο πλαίσιο, αναφέρεται ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επηρέαζε δυσμενώς την πορεία της αγοράς του ΙΤ στη Δυτική Ευρώπη, αν και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αυτή η επίδραση θα ήταν περιορισμένη με πιο έντονες τις συνέπειές της στις αγορές που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στη χώρα μας, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.