Skip to main content

Αλλαγές στο WhatsApp μετά από σειρά φόνων στην Ινδία

To WhatsApp ανακοίνωσε πως θα περιορίσει πόσες φορές μπορούν να προωθηθούν μηνύματα στην Ινδία, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της εξάπλωσης ψευδών πληροφοριών στην πλατφόρμα του.

Όπως σημειώνει το BBC, η ανακοίνωση αυτή λαμβάνει χώρα μετά από μια σειρά λιντσαρισμάτων στη χώρα που συνδέονται με μηνύματα τα οποία κυκλοφόρησαν σε groups του WhatsApp.

Η κυβέρνηση της χώρας απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση στην εταιρεία την Πέμπτη πως θα ακολουθήσει τη νομική οδό εάν συνεχίσει να διατηρεί τον ρόλο του «βουβού παρατηρητή». Με πάνω από 200 εκατομμύρια χρήστες, το WhatsApp αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά στην Ινδία.

Όπως ανακοινώθηκε, οι χρήστες της υπηρεσίας στην Ινδία προωθούν περισσότερα μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Τα groups του WhatsApp μπορούν να έχουν μάξιμουμ 256 άτομα. Πολλά από τα μηνύματα που θεωρείται ότι υποκίνησαν βίαια περιστατικά είχαν προωθηθεί σε πολλαπλές ομάδες, οι οποίες είχαν άνω των 100 ατόμων η καθεμιά.

Σε ανάρτηση στο επίσημο blog της η εταιρεία ανακοίνωσε πως αρχίζει μια δοκιμή για περιορισμό της προώθησης, που θα έχει εφαρμογή σε όλους όσους χρησιμοποιούν το WhatsApp. Ωστόσο, για τους Ινδούς χρήστες θα υπάρχουν ακόμα μεγαλύτεροι περιορισμοί: Όπως είπε εκπρόσωπος του WhatsApp στο BΒC, ένας χρήστης θα μπορεί να προωθήσει ένα μήνυμα μόνο πέντε φορές. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, αυτό δεν εμποδίζει άλλα μέλη ενός group να προωθήσουν το μήνυμα σε άλλα πέντε δικά τους κανάλια.

Το WhatsApp εξέφρασε την ελπίδα αυτό το μέτρο να περιορίσει τον αριθμό των forward, ενώ σημείωσε πως θα αφαιρέσει και το πλήκτρο quick forward δίπλα σε μηνύματα που περιλαμβάνουν εικόνες και βίντεο.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται μετά από μια σειρά από λιντσαρίσματα από πλήθη, που είχαν ως αποτέλεσμα 18 θανάτους στην Ινδία από τον Απρίλιο- ενώ κάποιες αναφορές από ΜΜΕ αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των νεκρών. Η βία οφείλεται σε φήμες περί απαγωγών παιδιών που εξαπλώθηκαν μέσω WhatsApp, με αποτέλεσμα επιθέσεις εναντίον ξένων σε τοπικές κοινωνίες. Η αστυνομία αναφέρει πως δυσκολεύεται να πείσει τους ανθρώπους ότι τα μηνύματα αυτά είναι ψευδή.