Skip to main content

Υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης θα κατασκευάσει ο Ελον Μασκ

Θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία του που δημιουργεί chatbot AI.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που καλύπτουν τον χώρο της τεχνολογίας ο Ελον Μασκ πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο μια παρουσίαση σε επενδυτές και ανέφερε ότι η εταιρεία ανάπτυξης προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης που ίδρυσε πρόσφατα, η xAI, θα κατασκευάσει έναν υπερυπολογιστή για να υποστηρίζει την ανάπτυξη των προγραμμάτων γενετικής νοημοσύνης που παράγει η εταιρεία όπως το Grok που θέλει να ανταγωνιστεί το ChatGPT.

O Αμερικανός μεγιστάνας είπε στους επενδυτές ότι στόχος είναι ο υπολογιστής αυτός τον οποίο ονόμασε «Γιγα-εργοστάσιο υπολογισμού» να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Ανέφερε επίσης ότι για την κατασκευή του υπερυπολογιστή η xAI θα συνεργαστεί με την Oracle και αναμένεται να βασίζει τη λειτουργία του σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης τομέα στον οποίο κυριαρχεί πλέον η Nvidia η τιμή της μετοχής της οποίας εξαιτίας αυτής της κυριαρχίας έχει εκτοξευτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οι επεξεργαστές

Νωρίτερα φέτος, ο Μασκ είχε αποκαλύψει ότι η εκπαίδευση του μοντέλου Grok 2 χρειάστηκε περίπου 20.000 επεξεργαστές Nvidia H100, προσθέτοντας ότι για το επόμενο θα απαιτηθούν τουλάχιστον 100.000 επεξεργαστές Nvidia H100. Πριν από λίγες μέρες ο Μασκ έκανε μια σειρά από εκτιμήσεις-προφητείες για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζοντας σε αντίθεση με προηγούμενες αντίστοιχες τοποθετήσεις του μια αισιόδοξη εικόνα για την επίδραση της ΑΙ στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Naftemporiki.gr