Skip to main content

Το «Άστρο του Θανάτου» του ηλιακού μας συστήματος διαθέτει υπόγειο ωκεανό και είναι υποψήφιο για ύπαρξη ζωής (βίντεο)

πηγή φωτό (NASA)

Ο Μίμας, ο μικρός δορυφόρος του Κρόνου μπαίνει στη λίστα των υδάτινων κόσμων

Αποστολές εξερεύνησης και παρατηρήσεις με τα ολοένα και πιο ισχυρά τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες έδειξαν ότι δεν έχει μόνο η Γη στο ηλιακό μας σύστημα λίμνες, θάλασσες και ωκεανούς αλλά υπάρχουν και σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους με τη διαφορά ότι βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια τους. Εχει διαπιστωθεί η υποδειχθεί η παρουσία λιμνών, θαλασσών και ωκεανών στο υπέδαφος του Άρη, του Πλούτωνα, του νάνου πλανήτη Δήμητρα, της Ευρώπης (δορυφόρου του Δία), του Εγκέλαδου (δορυφόρου του Κρόνου), στον Τρίτωνα (δορυφόρο του Ποσειδώνα), στη Διώνη και στο Μίμα (δορυφόρους του Κρόνου) κ.α.

Η ύπαρξη ωκεανών όπως είναι ευνόητο δημιουργεί αισιοδοξία για την παρουσία κάποιων μορφών ζωής εκεί έστω και σε μικροβιακό επίπεδο και οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να βρουν τρόπους για να τους επισκεφτούμε κάτι βέβαια που δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο δεδομένου ότι οι ωκεανοί αυτοί βρίσκονται σε πολύ μεγάλα βάθη κάτω από την επιφάνεια σε πολλές περιπτώσεις κάτω από δεκάδες χλμ. πάγου.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Αστεροσκοπείου του Παρισιού επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του υπόγειου ωκεανού στον Μίμα ο οποίος λόγω του σχήματος του από τους κρατήρες που υπάρχουν στην επιφάνεια έχει το παρατσούκλι «Άστρο του Θανάτου» επειδή μοιάζει με την γιγάντια διαστημική εγκατάσταση που κατέστρεφε πλανήτες στον κινηματογραφικό κόσμο του Star Wars.

Ο Μίμας πήρε το όνομά του από τον γίγαντα Μίμα γιο της Γαίας σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία και ανακαλύφθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1789 από τον κορυφαίο Βρετανό αστρονόμο Ουίλιαμ Χέρσελ. Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του Μίμα καλύπτεται από κρατήρες πρόσκρουσης, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος, με διάμετρο 130 χλμ., φέρει το όνομα του αστρονόμου που ανακάλυψε τον δορυφόρο.

«Εκ πρώτης όψεως, είναι το πιο απίθανο μέρος στο ηλιακό σύστημα να ψάξει κανείς για νερό σε υγρή μορφή. Φαίνεται παλιό και ανενεργό – μια τεράστια ποσότητα κρατήρων. Τίποτα δεν προδίδει την ύπαρξη των ωκεανών, αυτή τη στιγμή» αναφέρει η αστρονόμος Βάλερι Λαϊνί, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που κατέληξε στα συμπεράσματα της μελετώντας δεδομένα της αποστολής Cassini το σκάφος της οποίας μελετούσε για 13 ολόκληρα το σύστημα του Κρόνου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο υπέδαφος του Μίμα υπήρχε πάγος και κάποιες κοσμικές ή/και γεωλογικές διεργασίες προκάλεσαν αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του δορυφόρου με αποτέλεσμα ο πάγος να λιώσει και να δημιουργηθεί ο ωκεανός. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία συνέβη πριν από πέντε ως δεκαπέντε εκατομμύρια έτη κάτι που σημαίνει ότι ο ωκεανός αυτός είναι κατά πολύ νεότερος από αυτούς της Γης και πιθανώς ο νεότερος από όσους γνωρίζουμε στο ηλιακό μας σύστημα.

Η ανακάλυψη εκτός των άλλων υποδεικνύει ότι όλοι οι μεσαίου μεγέθους δορυφόροι του Κρόνου είναι υποψήφιοι για να διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα μακριά από τη Γη.

Naftemporiki.gr