Skip to main content

Το Ισραήλ κατέρριψε στο Διάστημα βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι (βίντεο)

Εικόνα από την εκτόξευση ενός πυραύλου εξουδετέρωσης βαλλιστικών πυραύλων από το σύστημα Arrow. πηγή φωτό. ( Israel Aerospace Industries)

Χρησιμοποιήθηκε το νέο αντιπυραυλικό σύστημα Arrow

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε το μεγάλου βεληνεκούς σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων Arrow 3 που έχει εδώ και λίγο καιρό στη διάθεση του για να καταρρίψει ένα βαλλιστικό πύραυλο που εξαπέλυσαν οι Χούθι από την Υεμένη εναντίον του Ισραήλ πριν από λίγες μέρες. Η κατάρριψη έγινε σε ύψος 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης όταν ο πύραυλος κινούνταν έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Είναι η πρώτη φορά που το σύστημα χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση στόχου έξω από τα ατμοσφαιρικά όρια της Γης και δείχνει το επίπεδο άμυνας που έχει αναπτύξει το Ισραήλ. Το σύστημα Arrow χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά περασμένο Οκτώβριο για να αναχαιτιστεί ένας πύραυλος προερχόμενος από την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας.

Το Arrow, που κατασκευάστηκε από κοινού με τις ΗΠΑ, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2013, ακολούθησε μια ακόμη δοκιμή το 2014 και ξανά το 2019 για την πολιτεία της Αλάσκας εν μέσω ανησυχιών για τα συνεχή προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Το αμυντικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και μετά από συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ το Arrow αποκτήθηκε και από τη Γερμανία.

Πιστεύεται ότι οι Χούθι εκτόξευσαν έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς Barkan 3 που κατευθυνόταν με ένα σύστημα πλοήγησης λέιζερ ο οποίος απέφυγε τον εντοπισμό  από τα άλλα αμυντικά και αντιαεροπορικά συστήματα του Ισραήλ αναγκάζοντας τους επιτελείς του στρατού να χρησιμοποιήσουν το Arrow.

Naftemporiki.gr