Skip to main content

Ηφαίστεια και όχι αστεροειδής οι δολοφόνοι των δεινοσαύρων;

πηγή φωτό National Science Foundation, Zina Deretsky

Νέα μελέτη ανατρέπει τη κρατούσα θεωρία για το τέλος του… Τζουράσικ Παρκ

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από 66 εκατ. έτη ένας τεράστιος αστεροειδής έπεσε στην χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό και οι επιπτώσεις της σύγκρουσης οδήγησαν σε εξαφάνιση το 80% της χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη. Το συμβάν οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων που κυριαρχούσαν στη Γη για περίπου 150 εκατομμύρια έτη επιτρέποντας  στα θηλαστικά να βγουν από τις κρυψώνες τους και να καταφέρουν να γίνουν οι νέοι κυρίαρχοι στον πλανήτη ανοίγοντας το δρόμο για την εμφάνιση του ανθρώπου.

Έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια δεκάδες μελέτες για το τι συνέβη αμέσως μετά την πτώση του τεράστιου διαστημικού βράχου και ποιες αλυσιδωτές γεωατμοσφαιρικές επιπτώσεις υπήρξαν προκαλώντας τη μαζική εξαφάνιση της ζωής. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ντάρτμουθ στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων οφείλεται σε μια εποχή εξαιρετικά έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας η οποία δεν συνδέεται με την πτώση του αστεροειδή.

Οι ερευνητές μελέτησαν απολιθώματα που ανήκουν σε μια χρονική περίοδο ενός εκατομμυρίου ετών που εκτείνεται τόσο πριν όσο και μετά την πτώση του αστεροειδή. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό σύστημα με 160 επεξεργαστές, ένα μίνι υπερυπλογιστή δηλαδή, για να εκτελέσει προσομοιώσεις πάνω σε περίπου 300 χιλιάδες πιθανά σενάρια του τι μπορεί να συνέβη.  Το τελικό αποτέλεσμα των προσομοιώσεων υποδεικνύουν ως υπεύθυνη για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων την πολύ έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο οροπέδιο Ντεκάν που εκτείνεται από την κεντρική ινδική χερσόνησο μέχρι τις νότιες περιοχές της.

Μόνιμη κόλαση

Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι οι εκρήξεις των ηφαιστείων που υπήρχαν στο Ντεκάν ξεκίνησαν πριν την πτώση του αστεροειδήστο Μεξικό και συνεχίστηκαν με κάποιες διακοπές για περίπου ένα εκατ. έτη. Εκτιμάται ότι οι εκρήξεις αυτές εκτόξευσαν στην ατμόσφαιρα περίπου 10,5 τρισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου δημιουργώντας ένα απόλυτα τοξικό περιβάλλον στο οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές δεν μπορούσαν να ζήσουν όσοι δεινόσαυροι κατάφεραν να επιβιώσουν από τις όποιες επιπτώσεις επέφερε η πτώση του αστεροειδούς οι οποίες θα είχαν σχετικά μικρή χρονική διάρκεια σε σχέση με τα εκατοντάδες χιλιάδες έτη των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ηφαιστειακές εκρήξεις στο Ντεκάν γίνονται αντικείμενο μελέτης από επιστήμονες για την πιθανή συμμετοχή τους στην εξαφάνιση τω δεινοσαύρων. Αυτές οι μελέτες ανέφεραν ότι οι εκρήξεις του Ντεκάν συνέβαλαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι αποτέλεσαν την κύρια αν όχι την μοναδική αιτία για αυτή την τόσο κομβική για την ιστορία της Γης εξαφάνιση δημιουργώντας όπως είναι ευνόητο νέα δεδομένα και συζητήσεις τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και ευρύτερα για το τελικά συνέβη και οι δεινόσαυροι αποτέλεσαν ξαφνικά παρελθόν για τον πλανήτη.

Naftemporiki. gr