Skip to main content

Ανακαλύφθηκε πλανητικό σύστημα που φωτίζει την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος

Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου πλανητικού συστήματος. πηγή φωτό (Tedi Vick)

Πρόκειται για ένα σύστημα με εξωπλανήτες που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σε απόσταση περίπου 815 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Δράκου βρίσκεται ένα άστρο με τη κωδική ονομασία Το TOI-4600. Πρόκειται για ένα τύπο ερυθρού νάνου που οι επιστήμονες αναφέρουν ως «πρώιμο νάνο Κ». Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη δύο πλανητών στο σύστημα αυτό με τη χρήση του διαστημικού τηλεσκοπίου TESS που είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει εξωπλανήτες.

Οι εξωπλανήτες έλαβαν την ονομασία TOI-4600b και TOI-4600c και κατά πάσα πιθανότητα είναι αέριοι γίγαντες σαν το Δία και τον Κρόνο. Ο εσωτερικός πλανήτης, TOI-4600b, είναι 6,8 φορές μεγαλύτερος από το Δία και έχει περίοδο τροχιάς 83 ημερών. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο εξωπλανήτης μπορεί να μην είναι αμιγώς αερίου αλλά ένα μείγμα αερίου και πάγου.

Ο εξωτερικός πλανήτης, TOI-4600c, έχει περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη ακτίνα από αυτή του Δία και περίοδο τροχιάς 483 ημέρες.
Η ανακάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική επειδή  αυτοί οι δύο εξωπλανήτες γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στους θερμούς (Δία και Κρόνο) και τους πολύ ψυχρότερους γίγαντες αερίων (Ποσειδώνα και Ουρανό) του ηλιακού μας συστήματος.

Η απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών, η οποία είναι περίπου η ίδια με το διάστημα μεταξύ του Ερμή και του Άρη, υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλοι πλανήτες στο σύστημα και η ερευνητική ομάδα θα συνεχίσει την εξερεύνηση του συστήματος σε μια προσπάθεια να τους εντοπίσει. Η μελέτη αυτού του πλανητικού συστήματος αυτό μπορεί σύμφωνα με τους ερευνητές να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος και γενικότερα με τον σχηματισμό πλανητικών συστημάτων.

Naftemporiki.gr