Skip to main content

Την κακόβουλη χρήση του ChatGPT φοβούνται τώρα οι δημιουργοί του

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας OpenAI εκφράζει της ανησυχίες του για το διάσημο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT που ανέπτυξε και αναβαθμίζει συνεχώς η αμερικανική εταιρεία Open AI με την ισχυρή οικονομική συμβολή της Microsoft συγκεντρώνει τους τελευταίους μήνες τα φώτα της δημοσιότητας για τις πολυεπίπεδες δυνατότητες του. Δεκάδες εκατ. μεμονωμένοι χρήστες αλλά και κάθε είδους εταιρείες σπεύδουν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα αυτό για να βρουν απαντήσεις και λύσεις σε διαφόρων ειδών ζητήματα που τους απασχολούν.

Πριν από λίγες εβδομάδες μια αμερικανική ζυθοποιία χρησιμοποίησε την τεχνολογία του ChatGPT για να δημιουργήσει μια μπύρα με συνταγή που της έδωσε το πρόγραμμα ενώ το τελευταίο επεισόδιο της δημοφιλούς αμερικανικής κωμικής σειράς κινουμένων σχεδίων South Park συνυπογράφει το ChatGPT. Οι εφαρμογές και οι χρήσεις του προγράμματος που πέρασε τόσο τις εξετάσεις απόκτησης πτυχίου της Νομικής Σχολής όσο και της Ιατρικής Σχολής των ΗΠΑ είναι πραγματικά απεριόριστες γεγονός που όπως φαίνεται έχει προκαλέσει ανησυχία στους δημιουργούς του για το ενδεχόμενο κακόβουλης χρήσης του.

Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της Open AI σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανέφερε τους φόβους του για την πιθανότητα το ChatGPT να χρησιμοποιηθεί είτε για μαζικού χαρακτήρα παραπληροφόρηση μέσω του Διαδικτύου είτε ως εργαλείο για μεγάλης έκτασης κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ.

Ενώ υπάρχουν πολλοί που λένε ότι προοδευτικά και όσο η τεχνολογία του εξελίσσεται το ChatGPT (και τα αντίστοιχα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης) μπορεί να αυτονομηθούν αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο ο CEO της OpenAI φοβάται ότι οι άνθρωποι θα είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν με κακόβουλο τρόπο της δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας.

«Μπορεί να υπάρξουν άνθρωποι που δεν θα σεβαστούν τα όρια ασφαλούς χρήσης που έχουμε θέσει στο πρόγραμμα. Εκτιμώ ότι η κοινωνία έχει πολύ λίγο χρόνο για να βρει τρόπο να βρει τρόπους αντίδρασης και αντιμετώπισης αυτού του ενδεχόμενου» λέει ο Άλτμαν που μίλησε για τους φόβους που έχουν εκδηλωθεί για την απώλεια θέσεων εργασίας από την χρήση των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

Σύμφωνα με τον Άλτμαν ο κίνδυνος όχι μόνο είναι υπαρκτός αλλά έτσι όπως εξελίσσεται αυτή η τεχνολογία η απώλεια θέσεων εργασίας θα είναι αξιοσημείωτη και θα συμβεί πολύ πιο σύντομα από όσο αναμένουν οι περισσότεροι γεγονός που τον προβληματίζει και τον φοβίζει αλλά ευελπιστεί ότι η ανθρωπότητα θα αντιδράσει όπως και σε άλλες παρόμοιες στιγμές που η τεχνολογική καινοτομία έκανε δυναμικά την εμφάνιση της και αρχικά απείλησε τις θέσεις εργασίας αλλά οι κοινωνίες βρήκαν τρόπους να ενσωματώσουν προς όφελος τους την τεχνολογία.

Naftemporiki.gr