Skip to main content

Τέσσερις πρόεδροι των ΗΠΑ θα «ταξιδέψουν» φέτος στο Διάστημα (βίντεο)

Το DNA εμβληματικών πρώην Αμερικανών προέδρων θα εκτοξευτεί σε διαστημική αποστολή το 2023.

Η αμερικανική εταιρεία Celestis ξεκίνησε το 1997 μια πραγματικά ξεχωριστή από πολλές απόψεις εμπορική δραστηριότητα. Προσφέρει στους πελάτες της διαστημικές… κηδείες. Αν κάποιος θέλει για τελευταία του κατοικία να μην είναι κάποιο νεκροταφείο αλλά το απέραντο Διάστημα μπορεί να ζητήσει εκ των προτέρων την καύση του σώματος του και τη μεταφορά της στάχτης του έξω από τη Γη. Το ίδιο φυσικά μπορεί να συμβεί και με κάποιον που μετά τον θάνατο του έχει υποστεί τη διαδικασία της καύσης και δεν είχε υποβάλει στη διαθήκη του σχετικό αίτημα αλλά η οικογένεια του αποφασίσει ότι θέλει να του προσφέρει αυτό το μετά θάνατον ταξίδι.

Η Celestis τοποθετεί σε ειδικές κάψουλες τις στάχτες ενός ανθρώπου αλλά και διάφορα προσωπικά του αντικείμενα όπως και μηνύματα φίλων και συγγενών και τα εκτοξεύει στο Διάστημα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις όπου μια κάψουλα μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη και η πορεία της παρακολουθείται δίνεται η δυνατότητα σε συγγενείς να βλέπουν όποτε το επιθυμούν με ειδικό εξοπλισμό της εταιρείας την κάψουλα.

Η εταιρεία έχει στην πορεία των ετών δημιουργήσει διαφόρων ειδών επιλογές διαστημικής κηδείας με διαφορετικό κοστολόγιο που ξεκινά από περίπου τρεις χιλιάδες δολάρια και φτάνουν στα περίπου 13 χιλιάδες δολάρια. Η πιο φτηνή επιλογή είναι η κάψουλα να ακολουθεί υποτροχιακή πορεία, μια δεύτερη επιλογή να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη και μια ακόμη επιλογή είναι η κάψουλα να σταλεί στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι κάψουλες που βρίσκονται σε οποιουδήποτε είδους τροχιά γύρω από τη Γη είναι πιθανό κάποια στιγμή να χάσουν ύψος και να καταστραφούν εισερχόμενες στη γήινη ατμόσφαιρα. Εκείνες που πηγαίνουν στη Σελήνη όμως βρίσκονται εκεί μόνιμα και έτσι όποιος έχει στείλει εκεί μια τέτοια κάψουλα κοιτάζοντας το φεγγάρι σκέφτεται ότι σε κάποιο σημείο του βρίσκεται το αγαπημένο του πρόσωπο.

Όλα αυτά τα χρόνια η Celestis έχει στείλει στο Διάστημα κάψουλες πολλών επώνυμων αλλά και ανώνυμων φίλων του Διαστήματος. Σχεδόν σε κάθε αποστολή υπάρχουν κάψουλες στις οποίες βρίσκονται οι στάχτες και προσωπικά αντικείμενα δημιουργών και πρωταγωνιστών δημοφιλών σειρών επιστημονικής φαντασίας όπως το Star Trek.

Η Celestis έκανε γνωστό ότι στην προσεχή προγραμματισμένη εκτόξευση που θα γίνει εντός του 2023 ανάμεσα στις περίπου 200 κάψουλες που θα στείλει στο Διάστημα θα είναι τέσσερις κάψουλες στις οποίες θα υπάρχει το DNA και πιθανώς κάποια προσωπικά αντικείμενα τεσσάρων πρώην προέδρων των ΗΠΑ. Στις κάψουλες θα υπάρχουν δείγματα από τρίχες μαλλιών των τεσσάρων προέδρων, δείγματα που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονταν στην ιδιωτική συλλογή Louis Mushro σε συνθήκες καλής συντήρησης τους.

Πρόκειται για τέσσερις από τους πιο εμβληματικούς για διαφόρους λόγους ενοίκους του Λευκού Οίκου. Τον ηγέτη της αμερικανικής επανάστασης και πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσιγκτον, τον στρατάρχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Ντουάιτ Αιζενχάουερ που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ το 1953, τον Τζον Κέννετι που έγινε πρόεδρος το 1961 και δολοφονήθηκε δύο χρόνια αργότερα και τον Ρόναλντ Ρέιγκαν που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ την δεκαετία του 1980 και στη διάρκεια της προεδρίας του υπήρξε η λήξη του Ψυχρού Πολέμου και η πτώση του Τείχους του Βερολίνου που σηματοδότησε το τέλος της ΕΣΣΔ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Celestis οι τέσσερις κάψουλες μαζί με τις υπόλοιπες θα απελευθερωθούν σε μια περιοχή του Διαστήματος πέρα από το σύστημα Γης-Σελήνης. Είναι η πρώτη φορά που αυτές οι κάψουλες θα ταξιδέψουν τόσο μακριά.

Naftemporiki.gr