Skip to main content

Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε εξωγήινη ζωή γιατί δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία

Η αποστολή δειγμάτων του Άρη στη Γη είναι ίσως το κλειδί για την ανακάλυψη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. (πηγή φωτό NASA/JPL/Caltecch)

Νέα μελέτη αναφέρει ότι πρέπει να φέρουμε δείγματα από άλλους πλανήτες στη Γη για ανάλυση.

Μπορεί να στέλνουμε συνεχώς ολοένα και πιο εξελιγμένα διαστημικά σκάφη και ρομπότ για να εξερευνήσουν το ηλιακό μας σύστημα, τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους αλλά παρά το πλήθος των προηγμένων οργάνων που διαθέτουν δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την παρουσία κάποιου ίχνους ζωής έξω από τη Γη έστω και αν αυτή είχε κάνει την εμφάνιση της κάποτε σε κάποιο άλλο κόσμο.

Επιστήμονες του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Χιλής πήγαν στην έρημο Ατάκαμα που βρίσκεται στην νοτιαμερικανική χώρα και όπως είναι γνωστό αποτελεί την πιο άνυδρη περιοχή της Γης. Για αυτό και στην Ατακάμα βρίσκονται πολλά αστεροσκοπεία και πραγματοποιούνται μελέτες και προσομοιώσεις για έρευνες ή αποστολές που σχετίζονται με άλλους πλανήτες και κυρίως με τον Άρη.

Η ερευνητική ομάδα πήρε μαζί της όργανα με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα ρόβερ που έχει στείλει η NASA στον Κόκκινο Πλανήτη συμπεριλαμβανομένου του Perseverance, του πιο προηγμένου ρομπότ εξερεύνησης και αναζήτησης εξωγήινης ζωής που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν και με τον εξοπλισμό των εργαστηρίων μπορεί να γίνει εντοπισμός των αποκαλούμενων «βιουπογραφών», δηλαδή μορίων η παρουσία των οποίων υποδηλώνει την παρουσία ζωής, τα όργανα που φέρουν μαζί τους τα ρόβερ δεν έχουν την ίδια ακρίβεια και ευαισθησία για να εντοπίζουν αυτά τα μόρια.

Μέχρι σήμερα πιστεύουμε ότι τα δείγματα που έχουν αναλύσει τα ρόβερ στον Κόκκινο Πλανήτη δεν διέθεταν ίχνη ζωής και συνεχίζεται η αναζήτηση δειγμάτων που μπορεί να διαθέτουν στέλνοντας τα ρομπότ σε περιοχές που γνωρίζουμε ότι υπήρχε κάποτε νερό σε υγρή μορφή. Όμως οι ερευνητές εκτιμούν τώρα ότι δεν ήταν το πρόβλημα τα δείγματα αλλά τα όργανα και ότι μπορεί τα δείγματα αυτά να διαθέτουν ίχνη ζωής αλλά δεν μπόρεσαν να τα εντοπίσουν τα ρόβερ. Για αυτό προτείνουν την έλευση δειγμάτων στη Γη για μελέτη διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί από την NASA.

Το ρόβερ της αποστολής Perseverance έχει συλλέξει περίπου 20 δείγματα από την περιοχή στην οποία βρίσκεται, ένα κρατήρα που κάποτε ήταν λίμνη και έρεε νερό ποταμών, τα έχει τοποθετήσει σε ειδικά δοχεία και τα έχει εναποθέσει στο έδαφος για να τα συλλέξει επόμενη ρομποτική αποστολή που θα τα φέρει πίσω στη Γη για ανάλυση.

Naftemporiki.gr