Skip to main content

Η online κυκλοφορία και η…αξιολόγηση του The Interview: άξιζε τελικά τον κόπο;

Είναι εμφανώς η πιο πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς: το The Interview βρέθηκε στην «καρδιά» μιας «κόντρας» με άρωμα κυβερνοπολέμου μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Sony Pictures (και κατ’επέκταση των ΗΠΑ).
 
Η κωμωδία, η οποία έχει να κάνει με ένα σχέδιο δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε αποφασιστεί τελικά να μην βγει κανονικά στα σινεμά- ωστόσο η Sony Pictures άλλαξε εν μέρει την απόφασή της εξαιτίας της γενικότερης αντίδρασης, καθώς πολλοί (μεταξύ τους και ο Μπαράκ Ομπάμα) θεώρησαν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε συμβιβασμό που θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Ως εκ τούτου, η ταινία προβλήθηκε σε κάποια σινεμά στις ΗΠΑ και κυκλοφόρησε online, καθώς, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο γενικός «ντόρος» γύρω από αυτήν της έχει δώσει εκ των πραγμάτων αυτό που θα λέγαμε «cult status».
 
Όπως αναφέρεται σε  δημοσίευμα του BBC, κάποιοι αμερικανικοί κινηματογράφοι προγραμμάτισαν νυχτερινές προβολές, για σινεφίλ που ήταν αποφασισμένοι να δουν την ταινία, ενώ αρκετές εκατοντάδες ανεξάρτητα μικρά σινεμά προσφέρονται και προβάλλουν την ταινία μετά την απόφαση των μεγαλύτερων κινηματογραφικών αλυσίδων να μην την παίξουν, λόγω απειλών από χάκερ.
 
Το «The Interview» διατίθεται επίσης online μέσω ιστοσελίδας και μέσω του YouTube και του Google Play, αλλά και του δικτύου του Xbox- αλλά μόνο στις ΗΠΑ. Όπως είπε εκπρόσωπος της Sony Pictures στο BBC, η κυκλοφορία ήταν μόνο για τις ΗΠΑ σε αυτή τη φάση. Παράλληλα, πειρατική κόπια της ταινίας «σαρώνει» στα torrent sites, καθώς οι χρήστες σπεύδουν μαζικά να κατεβάσουν την ταινία και να δουν ιδίοις όμμασι κατά πόσον η επίμαχη ταινία αξίζει πραγματικά τον κόπο.
 
Το αν ευθύνεται η Βόρεια Κορέα ή όχι για την κυβερνοεπίθεση κατά της Sony Pictures είναι θέμα υπό συζήτηση, καθώς το FBI υπέδειξε όντως το απομονωμένο καθεστώς του Κιμ  Γιονγκ Ουν ως αυτουργό, αν και πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν για αυτό.
 
Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά στην ίδια ταινία, οι αντιδράσεις είναι ανάμεικτες έως αρνητικές- και κάποιες φορές πολύ αρνητικές. Στο Twitter πολλοί χρήστες έγραψαν την άποψή τους, η οποία κυμαίνεται από «πολύ  αστεία» μέχρι «πολύ κακό για το τίποτα» έως και «η Sony δεν έπρεπε τελικά να την κυκλοφορήσει, όχι λόγω απειλών, αλλά επειδή είναι πολύ κακή ταινία». Πάντα σε χιουμοριστικό πλαίσιο, κάποιοι στις ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τη θέαση της ταινίας ως «πατριωτικό καθήκον» εξαιτίας της όλης υπόθεσης – αλλά πολλοί απλά «κλαίνε τα λεφτά τους».
 
Όσον αφορά στις απόψεις γνωστών ΜΜΕ και ιστοσελίδων, είναι μάλλον αρνητικές. Στο review του Wired αναφέρεται ότι «αν ήμουν ο Κιμ Γιονγκ Ουν, θα έβγαινα από την ταινία σκεπτόμενος ότι “ωραία, οι Αμερικανοί είναι τρομοκρατημένοι από μένα. Ωραία, οι Αμερικανοί νομίζουν ότι είμαι ένας παμπόνηρος κοινωνιοπαθής αντί για ένα χοντρό και νευρικό αγόρι-βασιλιάς. Ωραία, οι Αμερικανοί νομίζουν ότι κάνω απίστευτα πάρτι. Ωραία, έβαλαν αυτόν τον απίστευτο τύπο από το Veep να με παίξει”. Δεν υπάρχει περίπτωση η Βόρεια Κορέα να χάκαρε τη Sony για αυτή την ταινία – αν μη τι άλλο, η Πιονγκγιάνγκ θα έπρεπε να καλέσει όποιο στέλεχος της Sony δεν απολύθηκε για απρεπή συμπεριφορά μέσω email και να προσφερθεί να χρηματοδοτήσει το sequel αντί να ταΐσει τους πολίτες της. Οπότε ναι, είδα την ταινία. Αλλά δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για αυτήν: είναι κωμωδία και είναι ΟΚ. Γέλασα μερικές φορές…αν την είχα δει στο σινεμά δεν θα είχα βγει από την αίθουσα, αλλά μπορεί να με είχε πάρει ο ύπνος».
 
Το Deadline κάνει λόγο για μια «απίστευτα χαζή ταινία», το Rolling Stone ωστόσο έχει θετική άποψη, επαινώντας τις προσπάθειες των πρωταγωνιστών. Το Variety αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα «μπορεί να είναι ήσυχη», καθώς η Αμερική φαίνεται το ίδιο κακή με τη Λαϊκή Δημοκρατία στην ταινία, η οποία «είναι όσο αστεία είναι μια κομμουνιστική έλλειψη τροφίμων- και το ίδιο παρατεταμένη» και μοιάζει με μια «τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κοινού». Σύμφωνα με το Time, «μπορεί να σας αρέσει, αν μπορέσετε να το δείτε ποτέ…αλλά αν ελπίζετε σε καλή πολιτική σάτιρα, τότε είστε εσείς που κάνετε πλάκα». Στο review της Wall Street Journal υποστηρίζεται ότι «στον πραγματικό κόσμο, είναι σε εξέλιξη διαφωνία για το τι είναι και τι δεν είναι βασανιστήριο. Στον κόσμο των ταινιών δεν υπάρχει διαφωνία: η παρακολούθηση του “The Interview” είναι βασανιστήριο, σχεδόν από την αρχή ως το τέλος της». Από πλευράς του, το IGN κάνει λόγο για μια έξυπνη παρωδία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα κάνει το κοινό της να γελάσει.
 
Ανεξαρτήτως κριτικών και αντιδράσεων ωστόσο, ένα είναι το μόνο σίγουρο: το «The Interview» θα μείνει στην ιστορία ως διαδικτυακό «cult classic».