Skip to main content

«Τετ α τετ» Τραμπ με τους ηγέτες του χώρου της τεχνολογίας

Τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου της τεχνολογίας θα συναντήσει την Τετάρτη στον Trump Tower (Νέα Υόρκη) ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρει το BBC, στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνάντηση που κάλεσε ο Τραμπ αναμένεται να βρεθεί ο Πίτερ Θίελ, ιδρυτής του Paypal, επενδυτής και μέλος του συμβουλίου του Facebook, και ταυτόχρονα μέλος της ομάδας του Τραμπ για τη μετάβαση της εξουσίας, ο οποίος είχε στηρίξει τον νέο πρόεδρο κατά την καμπάνια του. Ο Θίελ αναμένεται να λειτουργήσει ως «γέφυρα» μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ των οποίων υπήρξαν εντάσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία- με τον Τραμπ να στοχοποιεί τις εταιρείες τεχνολογίες για φοροαποφυγή κ.α.

Εκ μέρους του Facebook και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα παραστεί η Σέριλ Σάντμπεργκ, διευθύνουσα σύμβουλος. Σημειώνεται ότι το θέμα των «fake news» στο Facebook αποτελεί ένα σημαντικό «παράγωγο» των αμερικανικών εκλογών- αν και ο Τραμπ το έχει «προσπεράσει» (άλλωστε θεωρείται ότι ο ίδιος φαίνεται να βγήκε κερδισμένος από αυτό το φαινόμενο). Η Σάντμπεργκ υποστήριζε τη Χίλαρι Κλίντον.

Από πλευράς Apple θα παραστεί ο Τιμ Κουκ. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στο έτος ο Τραμπ είχε ζητήσει μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Apple για το θέμαπου είχε προκύψει με την άρνηση της Apple να «ξεκλειδώσει» το τηλέφωνο του δράστη της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται ότι θα ενδιαφέρει περισσότερο τον Τραμπ είναι η προοπτική επιστροφής της παραγωγής των iPhone στις ΗΠΑ από την Κίνα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, πιθανότατα θα παραστεί, αν και στην αρχή είχε αναφερθεί πως ήταν απασχολημένος. Τα θέματα που τον αφορούν είναι η γραμμή Τραμπ στην ανανεώσιμη ενέργεια (η Tesla επωφελείται από φοροελαφρύνσεις, όπως και αυτοί που αγοράζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της), αλλά και το θέμα των διαστημικών αποστολών και ειδικότερα της επανδρωμένης αποστολής στον Άρη- εγχείρημα στο οποίο ο Μασκ, ως επικεφαλής της SpaceX, πρωτοστατεί.

Τη Google εκπροσωπεί ο Λάρι Πέιτζ. Σημειώνεται πως ο Τραμπ έχει στοχοποιήσει την Google, λέγοντας πως «έπνιγε» τα «κακά νέα» για τη Χίλαρι Κλίντον, κάτι που η ίδια η εταιρεία έχει αρνηθεί. Ακόμη, όπως αναφέρει το Reuters, ακόμα και βάσει των ούτως ή άλλως «προοδευτικών» δεδομένων της Σίλικον Βάλεϊ (που σε γενικές γραμμές υποστήριξε τη Χίλαρι Κλίντον), η Google σφυρηλάτησε ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση Ομπάμα, ενώ, ενδεικτικά, μόνο 33 εργαζόμενοι της εταιρείας και της μητρικής Alphabet έκαναν δωρεές ύψους άνω των 201 δολαρίων στην πλευρά Τραμπ (σύνολο 23.300 δολάρια), ενώ αντίστοιχα η πλευρά Κλίντον έλαβε δωρεές από 1.359 εργαζομένους, συνολικού ύψους 1,6 εκατ. δολαρίων.

Από την Amazon θα παραστεί ο επικεφαλής της, Τζεφ Μπέζος, τον οποίο ο Τραμπ έχει κατηγορήσει πως χρησιμοποίησε την Washington Post (που του ανήκει) για να ασκήσει πίεση σε πολιτικούς ώστε η Amazon να πληρώνει λιγότερους φόρους. Ο Μπέζος, από πλευράς του, ιδρυτής και της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Blue Origin, προσφέρθηκε να στείλει τον Τραμπ με πύραυλο στο διάστημα. Παρόλα αυτά, μετά τη νίκη Τραμπ, ο Μπέζος έγραψε στο Twitter πως εύχεται στον Τραμπ να έχει μεγάλη επιτυχία και πως βλέπει τη θητεία του με ανοικτό μυαλό.

Στη συνάντηση αναμένεται να παραστούν επίσης ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft και η Σάφρα Κατζ της Oracle (η οποία, σχετικά με τη συνάντηση, έχει πει πως αν ο Τραμπ μπορέσει να αλλάξει το φορολογικό σύστημα, να μειώσει τους κανονισμούς και να διαπραγματευτεί καλύτερες εμπορικές συμφωνίες, η αμερικανική βιομηχανία τεχνολογίας θα είναι ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική από ποτέ), καθώς και στελέχη από την Intel, τη Cisco και την ΙΒΜ. Δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο θα παραστεί ο Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter (το οποίο πάντως είναι το αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Τραμπ).