Skip to main content

Επαναστατικό τσιπ τηλεσκοπίων για καλύτερη μελέτη μακρινών πλανητών

Επιστήμονες του ANU (Australian National University) ανέπτυξαν ένα νέο οπτικό τσιπ για τηλεσκόπια που επιτρέπει στους αστρονόμους να έχουν μια πιο καθαρή εικόνα άλλων πλανητών, οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή.

Η μελέτη ενός πλανήτη εκτός ηλιακού συστήματος που βρίσκεται κοντά στο άστρο του, σαν τον δικό μας, είναι δύσκολη με τα σημερινά μέσα, εξαιτίας της φωτεινότητας του ήλιου.

Ο βοηθός καθηγητής Στιβ Μάντεν του ANU υπογραμμίζει ότι το νέο τσιπ «αφαιρεί» φως από το άστρο γύρω από το οποίο κινείται ο υπό μελέτη πλανήτης, επιτρέποντας για πρώτη φορά σε αστρονόμους να αποκτούν καθαρές εικόνες τέτοιων πλανητών.

«Ο απώτερος στόχος της δουλειάς μας με αστρονόμους είναι να είμαστε σε θέση να βρούμε έναν πλανήτη σαν τη Γη, που θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή» λέει σχετικά ο Μάντεν.

«Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να κατανοήσουμε πώς και πού δημιουργούνται οι πλανήτες μέσα σε νέφη σκόνης, και μετά να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να ψάξουμε πλανήτες με ατμόσφαιρα η οποία περιέχει όζον, το οποίο αποτελεί ισχυρή ένδειξη ύπαρξης ζωής».

Στο συγκεκριμένο τσιπ δούλεψαν αστρονόμοι και φυσικοί του ANU, σε συνεργασία με ερευνητές του University of Sydney και του Australian Astronomcal Observatory. Σύμφωνα με τον Μάντεν, το οπτικό αυτό τσιπ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τα ακουστικά τα οποία «ακυρώνουν» τους ανεπιθύμητους ήχους.

«Το τσιπ αυτό είναι ένα ιντερφερόμετρο που προσθέτει ισάριθμα, αλλά αντίθετα κύματα φωτός σε αυτά που εκπέμπει ένα άστρο, κάτι που έχει αποτέλεσμα την ακύρωση του φωτός που αυτό εκπέμπει- οπότε και είναι ορατό το πολύ πιο αδύναμο φως του πλανήτη» εξηγεί σχετικά.

Κατά τον Χάρι Ντιν Κέντσινγκτον Γκόλντσμιθ, διδακτορικό φοιτητή που κατασκέυασε το τσιπ στο ANU Laser Physics Centre, η τεχνολογία αυτή λειτουργεί κάπως σαν τα θερμικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες για να βλέπουν μέσα από τους καπνούς.

«Το τσιπ χρησιμοποιεί τη θερμότητα που εκπέμπεται από τον πλανήτη για να δει μέσα από νέφη σκόνης και να διακρίνει πλανήτες που δημιουργούνται. Μακροπρόθεσμα, η ίδια αυτή τεχνολογία θα μας επιτρέψει να εντοπίζουμε όζον σε άλλους πλανήτες, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή» λέει σχετικά.