Skip to main content

Αρνητικά μηνύματα από την αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού

Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν μία σημαντική επιδείνωση του κλίματος στην αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στις 67,2 μονάδες, από 101,2 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, αρκετά χαμηλότερα από τον Οκτώβριο του 2019, όταν κινούνταν στις 96,9 μονάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Οκτώβριο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν έντονα τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκαν στις -43 μονάδες (από -8 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Αντίστοιχη είναι η πορεία και στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων του κλάδου Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού για την τρέχουσα ζήτηση (-30 μονάδες από -8 μονάδες).

Οι έντονα θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, επίσης, μειώθηκαν κατακόρυφα, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις +17 μονάδες τον Οκτώβριο (από +83 μονάδες τον Σεπτέμβριο). Παράλληλα, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου υποχώρησαν αισθητά στις +26 μονάδες (από +58 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα).

Στο μεταξύ, οι αρνητικές προβλέψεις για τις τιμές περιορίζονται στις -26 μονάδες (από -33 μονάδες τον Σεπτέμβριο). Τέλος, το 26% (από 8%) των επιχειρήσεων του τομέα δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία τον Οκτώβριο. Το 25% επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 22% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 9% (από 25%) παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.

Συνολικά, το οικονομικό κλίμα στην ελληνική αγορά σημείωσε μικρή βελτίωση τον Οκτώβριο, λόγω της ενίσχυσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία, Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο, ενώ σημειώθηκε επιδείνωση σε Υπηρεσίες και Καταναλωτική εμπιστοσύνη. Μικρή ενίσχυση των προσδοκιών καταγράφηκε στο Λιανικό εμπόριο και εντονότερη στις Κατασκευές και τη Βιομηχανία, σε αντίθεση με τις Υπηρεσίες και κυρίως την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία υποχώρησε σημαντικά και όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογίζεται εδώ ο αρνητικός αντίκτυπος από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο διαμορφώνει ένα ακόμα πιο δυσοίωνο πλαίσιο για την οικονομική πορεία της αγοράς.