Skip to main content

Προηγμένα φουτουριστικά όπλα για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ζητά ο Πούτιν

Τα σχέδια ενίσχυσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ως το 2033 θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην τεχνητή νοημοσύνη και σε όπλα που βασίζονται σε «νέες φυσικές αρχές», δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει το RT, ο Πούτιν είπε, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, πως, με την ένταξη σε υπηρεσία ενός μεγάλου εύρους προηγμένων συστημάτων τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία ήταν σε θέση να «κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με άλλες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου».

Όπως πρόσθεσε, το ποσοστό των νεότερων όπλων και συστημάτων σε υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι πάνω από 68%, τονίζοντας πως πρέπει να είναι αυξηθεί τουλάχιστον στο 70% και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο. Παράλληλα, ο Πούτιν σημείωσε ότι το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του ρωσικού στρατιωτικού και βιομηχανικού συμπλέγματος της χώρας ως το 2033 θα εγκριθεί το επόμενο έτος, προκειμένου η Ρωσία να παραμείνει μπροστά από τους αντιπάλους της. Το σχέδιο αυτό, τόνισε, πρέπει να δίνει έμφαση σε «προηγμένα όπλα υψηλής ακριβείας και μέσα αεροδιαστημικής άμυνας, την ενεργή χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού». Επίσης, συμπλήρωσε πως πρέπει να επεκταθεί «η σειρά μη επανδρωμένων αναγνωριστικών και επιθετικών αεροσκαφών, πολυηχητικών όπλων και όπλων λέιζερ, όπλων που βασίζονται σε νέες φυσικές αρχές, καθώς και ρομποτικά συστήματα, ικανά για ποικίλες αποστολές στο πεδίο της μάχης».

Η Ρωσία χρειάζεται αυτά τα φουτουριστικά όπλα επειδή «ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και απειλές», ενώ οι στρατιωτικές τεχνολογίες εξελίσσονται ταχύτατα, με αποτέλεσμα σκληρότερο ανταγωνισμό στον κλάδο, δήλωσε.

«Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF (που απαγόρευε σε ΗΠΑ και Ρωσία να εγκαθιστούν σε ευρωπαϊκό έδαφος πυραύλους εμβέλειας 500-5.500 χλμ) με ένα εφευρεθέν πρόσχημα αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για το σύστημα ελέγχου εξοπλισμών» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα η εξέλιξη αυτή και να ρυθμίσει ανάλογα τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Επίσης, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για αύξηση των δυνάμεών του κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και για προσπάθειες «στρατιωτικοποίησης του διαστήματος», που προκαλούν σημαντικές ανησυχίες.

Μεταξύ των προηγμένων όπλων που έχουν ανακοινωθεί τα τελευταία χρόνια είναι το ρωσικό σύστημα Avangard και ο πολυηχητικός πύραυλος Kinzhal, που, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς και θα τεθούν σύντομα σε υπηρεσία. Άλλα συστήματα που έχει αναφερθεί πως αναπτύσσονται είναι o επίσης πολυηχητικός πύραυλος Zircon και το σύστημα λέιζερ Peresvet- ενώ πριν μερικούς μήνες έγινε κοινή πτήση μιας έκδοσης του μαχητικού Su-57 με το νέο βαρύ drone Okhotnik.