Μία εναλλακτική πρόταση στη διάσημη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, Wikipedia – τουλάχιστον, όσον αφορά στη ρωσική επικράτεια- σχεδιάζει η ρωσική Προεδρική Βιβλιοθήκη «Μπόρις Γέλτσιν».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρικής βιβλιοθήκης, η ενσωμάτωση «μοναδικού υλικού» σχετικά με τις περιοχές της Ρωσίας σε μια ενιαία ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια θα επιτρέψει την «αντικειμενική και ακριβή» παρουσίαση της χώρας και του πληθυσμού της, την ποικιλία της και το «εθνικό σύστημα» της Ρωσίας.
Τα δημοσιευμένα υλικά θα ενημερώνονται συνεχώς και θα είναι «διαθέσιμα στους χρήστες από κάθε σημείο πρόσβασης στο Ίντερνετ», ενώ αναμένεται ότι η «περιφερειακή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια θα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ρωσικές διαδικτυακές πηγές».
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προορίζεται να αποτελέσει μια εναλλακτική στην Wikipedia, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ανάλυση της συγκεκριμένης πηγής έδειξε ότι δεν διαθέτει αρκετά λεπτομερείς και αξιόπιστες πληροφορίες για τις περιοχές της Ρωσίας και τη ζωή στη χώρα». Όπως ανέφερε ο Αλεξάντερ Βερσίνιν, γενικός διευθυντής της προεδρικής βιβλιοθήκης, η εγκυκλοπαίδεια θα περιλαμβάνει έγγραφα για τη ρωσική επικράτεια και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένα εικονικό μουσείο περιφερειακής ανάπτυξης.
Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν και άλλοι φορείς, όπως η Ρωσική Ένωση Βιβλιοθηκών, που θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν το δικό τους υλικό για τους σκοπούς του εγχειρήματος, υπό τη μορφή των δικών τους περιφερειακών/ τοπικών εγκυκλοπαιδειών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ειδικοί αναφέρουν ότι έχουν υποβληθεί ήδη «όχι λιγότερες από 500», στις οποίες περιέχονται στοιχεία για την ανάπτυξη των περιοχών, πόλεων, ακόμη και χωριών, αποτελώντας έτσι μια «πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τη ζωή στη Ρωσία».
Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε εγχείρημα φιλοδοξεί να «απειλήσει» τη Wikipedia έχει πολύ δρόμο μπροστά του, καθώς, σύμφωνα με τη λίστα των 500 πιο δημοφιλών ιστοσελίδων στο Ίντερνετ του Alexa.com, η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια (Wikipedia.org) βρίσκεται στην 7η θέση, πίσω από «μεγαθήρια» όπως το Google.com, το Facebook.com, το YouTube.com, το Yahoo.com, το Baidu.com και το Amazon.com.