Skip to main content

Προβλέποντας αποτελέσματα εκλογών μέσω δεδομένων από το Google

Τα αποτελέσματα μελλοντικών εκλογών, μέσω της εξέτασης δεδομένων από τη μηχανή αναζήτησης της Google εκτιμούν ότι μπορούν να προβλέψουν οικονομολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, οι οποίοι προέβλεψαν επιτυχώς την έκβαση του περσινού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η ανάλυση «ζωντανών» δεδομένων από αναζητήσεις στο Google για το όνομα Άλεξ Σάλμοντ (εμβληματική φυσιογνωμία της σκωτσέζικης πολιτικής, που συνδέεται με το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας) σε συνδυασμό με στοιχεία από δημοσκοπήσεις επέτρεψαν στους ερευνητές να προβλέψουν ότι το «ναι» θα έπιανε το 45%, πέντε ημέρες πριν την ψηφοφορία της 18ης Σεπτεμβρίου.

Ο καθηγητής Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ, οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα συναλλάγματος του πανεπιστημίου, αναφέρει ότι ήταν σε θέση να «διαβάσουν» την άνοδο του «ναι» με μια σειρά από πολύπλοκες μεθόδους που συχνά χρησιμοποιούνται στις χρηματαγορές για την ανάλυση «big data» των Google Trends με σκοπό τις προβλέψεις για την κίνηση των μετοχών.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, όσο περισσότερες πληροφορίες έψαχναν online οι χρήστες, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να ψηφίσουν υπέρ. Κατά τον ΜακΝτόναλντ, εξετάζεται τώρα το ενδεχόμενο περαιτέρω δοκιμών της συγκεκριμένης μεθοδολογίας για τις εκλογές του Μαΐου – ωστόσο τονίζεται ότι όσο χρήσιμο και αν μπορεί να είναι ένα τέτοιο εργαλείο, οι εκλογές δεν παύουν να αποτελούν μια πολύ σύνθετη διαδικασία, που είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μη λάβει χώρα κάποιο εξαιρετικά ανατρεπτικό γεγονός τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου.

Επίσης, μία ψηφοφορία τέτοιου είδους, με δύο «πλευρές» και λίγες προσωπικότητες – «κλειδιά» είναι σαφώς «ευκολότερη» σε σχέση με κανονικές βουλευτικές εκλογές, για παράδειγμα.