Ακόμα και το πλέον εύκολο, για κάποιον αρτιμελή, έδαφος, μπορεί να αποτελέσει δοκιμασία για κάποιον με προσθετικό πόδι, εάν υπάρχει έστω και λίγη κλίση- και ο στόχος των σχεδιαστών του Linx Limb System, της βρετανικής Blatchford, είναι λύσει αυτό ακριβώς το πρόβλημα.
Το Linx Limb System διαθέτει τέσσερις μικροϋπολογιστές και ένα δίκτυο αισθητήρων οι οποίοι συνεχώς καταγράφουν τι ακριβώς κάνει το πόδι. Στη συνέχεια, αλγόριθμοι υπολογίζουν τη σχέση μεταξύ γονάτου και αστραγάλου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται πως το πόδι βρίσκεται πάντα στην καλύτερη δυνατή θέση.
«Το γόνατο και το πόδι δεν προκαλούν προβλήματα. Είναι η υποδοχή, το σημείο επαφής με το μέλος όπου προκύπτει το πρόβλημα, και είναι αυτό που σε “προσγειώνει” ξανά, όταν συνειδηοποιείς πως “α, ναι, έχω προσθετικό πόδι”» λέει ο Ρίσι Βεγκάντ, ο οποίος έχει χάσει το ένα του πόδι, και πλέον χρησιμοποιεί το ρομποτικό μέλος της εταιρείας.
Οι δημιουργοί του Linx Limb System λένε πως οι χρήστες του μπορούν να σταματήσουν να σκέφτονται το βάδισμα ως μια «δοκιμασία» που απαιτεί την προσοχή τους. «Θυμάμαι έναν από τους ακρωτηριασμένους να μου λέει πως “δεν σχεδιάζω την ημέρα μου πλέον. Απλά το φοράω και προχωρώ”, το οποίο ήταν το καλύτερο, και “δεν νιώθω πως υπάρχει κάτι, αλλά είναι εκεί, και μπορώ να το εμπιστευτώ”. Σημαντικό ήταν το ότι δεν ήταν “επεμβατικό”, οπότε δεν το έβλεπε ως κάτι τέτοιο, αλλά ως κάτι που είναι εκεί για να τον υποστηρίζει, και να μην προβληματίζεται για το “πού πηγαίνω, σε ανώμαλο έδαφος, σκάλες κλπ”» λέει η Ναντίν Στεχ, μηχανικός σχεδιασμού.
Ακόμη, το πόδι λύνει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των χρηστών προσθετικών μελών: Η ακινησία «κλειδώνει» το πόδι, επιτρέποντάς τους να πάρουν το βάρος από το κανονικό τους μέλος και να ξεκουραστούν.
Το κόστος του είναι 25.000 λίρες, ωστόσο ο καθηγητής Σαΐντ Ζαχεντί, τεχνικός διευθυντής της Blatchford, λέει πως «αν δεν χρειάζεται να πληρώσεις 10.000 λίρες για αντικατάσταση μελών ή το μεγάλο κόστος της θεραπείας της κάτω πλάτης…τότε φαίνονται τα οφέλη».