Από την έντυπη έκδοση
Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]
Μόνο το 3% των ηγετών των επιχειρήσεων μπορεί να ολοκληρώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης στην οποία ηγείται, γεγονός που δείχνει ότι στα λόγια τα πράγματα είναι εύκολα, στην υλοποίηση όμως ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει σε ψηλά επίπεδα και πολλές φορές οδηγεί στην απώλεια του στόχου. Από κει και πέρα, το 55% των επικεφαλής επιχειρήσεων ακολουθεί πιλοτικά προγράμματα, το 19% ολοκληρώνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε μερικούς τομείς της εταιρείας, το 22% σχεδιάζει κάποιο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού και μόλις το 1% δεν σχεδιάζει κάτι συγκεκριμένο προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από σχετική έρευνα της SAP για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Στελεχών με τίτλο «4 Τρόποι με τους οποίους οι Ηγέτες Μπορούν να Ξεχωρίσουν». Η μελέτη σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των βασικών τεχνολογιών που οδηγούν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
To 96% των επιχειρηματικών ηγετών τονίζει πως o ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί βασικό στόχο, το 93% θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, και το 56% ότι αλλάζει τη δομή της επιχείρησης.
Τη μερίδα του λέοντος προς αυτή την κατεύθυνση (94%) αποσπούν τo big data analytics και το machine learning (50%). Mία από τις βασικές θετικές συνέπειες του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ότι δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την προσέλκυση ταλέντων, όπως θεωρεί το 71% των ηγετών των επιχειρήσεων.
Σε αυτά που προσδοκούν οι CEO ως απόδοση του κόπου και της προσπάθειας προς την ψηφιακή μετάβαση, περιλαμβάνεται η αύξηση του μεριδίου αγοράς (85%), υψηλότερα έσοδα (23%), αύξηση κερδοφορίας (80%). Παράλληλα το 70% των ηγετών λέει ότι βλέπει ήδη αυξημένη ικανοποίηση των πελατών. Αυτή η ικανοποίηση αντανακλάται και σε εσωτερικό επίπεδο, ενώ το 64% των εργαζομένων σε κορυφαίες εταιρείες αισθάνεται σήμερα περισσότερο αφοσιωμένο – ποσοστό που αναμένεται να υπερβεί το 80% σε δύο χρόνια.
Στον τομέα υγείας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, από τους τομείς της οικονομίας που η SAP θεωρεί ως έναν από τους πρωτοπόρους στην υλοποίηση της στρατηγικής του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι αυτός της υγείας. Σχεδόν το 70% των εταιρειών του τομέα της υγείας, οι οποίες μεταβαίνουν στην ψηφιακή οικονομία, αναμένουν αξιοσήμαντη ανάπτυξη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και είναι σε θέση να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς τους.
Τα ευρήματα της μελέτης στοιχειοθετούν ότι οι οργανισμοί υγείας σχεδιάζουν να επενδύσουν πολύ περισσότερο στον τομέα των Big Data & Analytics (76%) και των τεχνολογιών cloud (65%) μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον Thomas Laur, πρόεδρο, SAP Health Global, «η ψηφιακή καινοτομία θα τροφοδοτήσει το επόμενο κύμα των ανακαλύψεων στον τομέα της υγείας και θα επιταχύνει την ευρύτερη στροφή των οργανισμών υγείας στην φροντίδα των ασθενών που βασίζεται σε τεχνολογίες δεδομένων. Είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία της φροντίδας στον τομέα της κλινικής υγείας να εισάγουμε πληροφορίες που προκύπτουν από δεδομένα σε πραγματικό χρόνο».