Skip to main content

Θωρακισμένες γρίλιες- «ασπίδα» κατά πειρατών

Η αύξηση της πειρατικής δραστηριότητας στα νερά της Σομαλίας πριν μερικά χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος για μέσα και τεχνολογίες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου, θεωρούμενου ως «αναχρονιστικού» μεν, υπαρκτού δε, φαινομένου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το Marine Armor System της ομώνυμης εταιρείας, το οποίο αποτελεί ένα παθητικό, μη θανάσιμο σύστημα προστασίας που έχει στο επίκεντρό του βαλλιστικές «γρίλιες»/ «περσίδες», οι οποίες σε περίπτωση επιβίβασης πειρατών στο πλοίο κατεβαίνουν, αποκλείοντας την πρόσβαση στο εσωτερικό του, με το πάτημα ενός κεντρικού κουμπιού.

Οι εν λόγω «περσίδες» είναι κατασκευασμένες από ένα ειδικό κράμα υπό την ονομασία «Kriptonia», που, όπως υποστηρίζεται, είναι ισχυρότερο από το ατσάλι.

Ανάλογα με τον επιθυμητό βαθμό ασφαλείας υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών επιπέδων βαλλιστικής προστασίας, φτάνοντας ακόμα και σε επίπεδα στρατιωτικών όπλων μεγάλου διαμετρήματος (ενδεικτικά η εταιρεία υποστηρίζει πως το σύστημά της μπορεί να σταματήσει RPGs –rocket propelled grenades- τυφέκια εφόδου τύπου Μ16 και ΑΚ-47 και πολυβόλα Μ60).

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, το σύστημα ενδείκνυται για χρήση σε πλοία και πλατφόρμες και η ενεργοποίηση/ ανάπτυξή του χρειάζεται μόλις λίγα δευτερόλεπτα. «Το σύστημά μας είναι επίσης σχεδιασμένο για να δημιουργεί ‘ακροπόλεις/ φρούρια’ ή ασφαλή δωμάτια στο σκάφος, για την προστασία του πληρώματός σας με ένα αλεξίσφαιρο φράγμα.

Τα κυλιόμενα ‘στόρια’ μας έχουν βαλλιστική κατάταξη ύψους μέχρι και FB-6 και είναι κατασκευασμένα από υλικά κορυφαίας ποιότητας. Το σύστημά μας είναι γρήγορο και εύκολο να ταιριάξει και να εγκατασταθεί οπουδήποτε στον κόσμο, ακόμα και πέρα από τις ακτές, χωρίς να παρεμποδίζει την φυσιολογική λειτουργία του πλοίου ή της πλατφόρμας σας» υποστηρίζεται.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το σύστημα προσφέρεται και για ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, καθώς «θα κάνει τη δουλειά τους ευκολότερη και πιο αποτελεσματική, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στη διάσωση ζωών αντί για την ασφάλιση κάθε περιοχής, πόρτα με πόρτα».