Πέθανε ο τελευταίος επιζών της «Μεγάλης Απόδρασης»

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 00:17
UPD:01:04
A- A A+

Σε ηλικία 99 ετών, πέθανε ο πρώην διοικητής της RAF Ρίτσαρντ Τσώρτσιλ και τελευταίος επιζών της «Μεγάλης Απόδρασης», το 1944.

Ο Ρίτσαρντ Τσώρτσιλ ήταν κρατούμενος των Ναζί στη διάρκεια του πολέμου και σώθηκε επειδή οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχε συγγένεια με τον Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Ο Ρίτσαρντ Τσώρτσιλ.

Ο επικεφαλής της RAF, όπου κατετάγη το 1938, ήταν ανάμεσα σε 76 άνδρες που απέδρασαν μέσα από τούνελ που είχαν σκάψει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Στάλαγκ Λουφτ ΙΙΙ. Μόνο τρεις από αυτούς διέφυγαν, ενώ 50 άνδρες περικυκλώθηκαν και εκτελέστηκαν με εντολές του Χίτλερ. Ο ίδιος αιχμαλωτίστηκε και πάλι τρεις ημέρες μετά.

Μαζί με τον συμπολεμιστή του Μπομπ Νέλσον κρύφτηκαν σε αχυρώνα αλλά όταν τους εντόπισαν οι χωρικοί τούς κατέδωσαν στα γερμανικά στρατεύματα κι έτσι οδηγήθηκαν εκ νέου στο στρατόπεδο. Σύμφωνα με τις εικασίες, ο Τσώρτσιλ δεν εκτελέστηκε λόγω του ονόματός του.

Μετά την αιχμαλωσία του, ο στρατιωτικός από το Κρέντιτον του Ντέβον υποχρεώθηκε σε εξαντλητικές πορείες μέσα στη βαρυχειμωνιά διασχίζοντας όλη τη Γερμανία. Η λεγόμενη «Μεγάλη Απόδραση» αποδόθηκε σε ταινία του 1963,  όπου πρωταγωνιστούσαν ο Σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο και ο Στιβ ΜακΚουίν.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή