Skip to main content

Έκτη καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων για την Ελλάδα στο Τοκιο

Με την κατάκτηση ενός ακόμη μεταλλίου, τέταρτου συνολικά για την Ελλάδα στη διοργάνωση, έπεσε το απόγευμα της Κυριακής (8/08) η αυλαία των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, μετά την ήττα της στον τελικό από την Σερβία με 13-10.

Με το μετάλλιο αυτό η χώρα έφτασε τα 4 στο Τόκιο (δύο χρυσά με Ντούσκο και Τεντόγλου, ένα ασημένιο η εθνική πόλο κι ένα χάλκινο με τον Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους), συγκομιδή που είναι η 6η καλύτερη της Ελλάδας στα χρονικά των Αγώνων.

Τα πιο πολλά μετάλλια που έχει πάρει η Ελλάδα ήταν 51, τα οποία κατακτήθηκαν το 1896 στις πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες 

Να σημειωθεί εδώ ότι βάσει της επίσημης ιστοσελίδας των Αγώνων ο συγκεκριμένος αριθμός είναι μικρότερος κατά τέσσερα μετάλλια.

Αυτό διότι δεν υπολογίζονται στο μέτρημα κάποια μετάλλια που μοιράστηκαν αθλητές.

Η δεύτερη καλύτερη επίδοση για την Ελλάδα είναι τα 16 που κατέκτησε η χώρα μας το 2004 στην Αθήνα και την τριάδα συμπληρώνει το Σίδνεϊ με 13 μετάλλια. Αμέσως μετά έρχεται η Ατλάντα με 8 έπειτα το Ρίο με έξι.

Τέσσερα μετάλλια είχε πάρει η χώρα και το 1908 στο Λονδίνο, αλλά κανένας αθλητής δεν είχε πάρει χρυσό. 

Στη διοργάνωση του Τόκιο η Ελλάδα κατάφερε να κατακτήσει όσα μετάλλια είχε πάρει σε τρεις διοργανώσεις που είχαν διεξαχθεί επί ασιατικού εδάφους. 

Το 1968 δεν είχε πάρει κανένα στο Τόκιο, το 1988 είχε κατακτήσει ένα στη Σεούλ με τον Μπάμπη Χολίδη στην πάλη και στο Πεκίνο το 2008 είχαμε τρεις Έλληνες αθλητές να ανεβαίνουν στο βάθρο.

Τους Βασίλη Πολύμερο και Δημήτρη Μούγιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών (ασημένιο μετάλλιο), τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη στα +80 κιλά του ταε κβον, ενώ οι Σοφία Μπεκατώρου, Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδόπουλου ήταν τρίτες στα ίνγκλινγκ.