Skip to main content

«Έφυγε» η Μαρία Χορς

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 94 ετών η Μαρία Χορς, η οποία υπήρξε εμβληματική μορφή στις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, προσφέροντας τα μέγιστα στην καλλιέργεια και τη διάδοση των Ολυμπιακών αξιών στη χώρα μας.

H Eλληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο της Χορς, η οποία είχε συνδέσει το όνομά της με την Ολυμπιακή Φλόγα για σχεδόν 70 χρόνια.

Η Μαρία Χορς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1921. Σπούδασε και πήρε το δίπλωμα του επαγγελματικού τμήματος της σχολής Κούλας Πράτσικα.  Παρακολούθησε μαθήματα χορού στο εξωτερικό με κορυφαίους του είδους, όπως Κροϊτσβέργκι, Κλάντεκ, Βίγκμαν, Σόκολοβ, ενώ παράλληλα σπούδαζε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Οργάνωσε το τμήμα Ρυθμικής και Χορευτικής Γυμναστικής στο Λύκειο Ελληνίδων, όπου και δίδαξε επί σειρά ετών, υπήρξε δε για πολλά έτη μέλος της χορευτικής ομάδας Πράτσικα, όπου χόρεψε και ως σολίστ σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Επίσης, δίδαξε εκφραστική κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και επί δέκα χρόνια στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Ως χορογράφος παρουσίασε διάφορες χορευτικές εργασίες σε παραστάσεις όπου χόρευε και η ίδια. Στο Εθνικό Θέατρο εργάσθηκε ως μόνιμος χορογράφος 30 περίπου χρόνια.  Χορογράφησε πάρα πολλές παραστάσεις σε κάθε είδους θέατρο, καθώς και 30 περίπου τραγωδίες, που παρουσιάστηκαν σε πολλά αρχαία θέατρα όπως Επίδαυρο, Δωδώνη Φιλίππους, καθώς και σε περιοδείες στο εξωτερικό και το Εθνικό Θέατρο. 

Χορογράφησε στο Φεστιβάλ της Βιτσέντσα (Ιταλία), στο θέατρο “Ολίμπικο”, τον “Οιδίποδα Τύραννο” του Σοφοκλή και τη “Μήδεια” του Ευριπίδη, με σκηνοθέτη τον Μινωτή και σκηνογράφο τον Τσαρούχη. Στην Επίδαυρο, πάντα με τους ίδιους συντελεστές, χορογράφησε τη “Μήδεια του Τσερουμπίνι. 

Η ίδια όπερα ανέβηκε στη “Σκάλα” του Μιλάνου, όπου έκανε τη χορογραφία με σκηνοθέτη τον Μινωτή, σκηνογράφο τον Τσαρούχη και πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας. Η Μαρία Χορς ταύτισε το όνομά της με την Ολυμπιακή Φλόγα για περίπου 70 χρόνια. Για πρώτη φορά μετείχε στην ομάδα της Κούλας Πράτσικα το 1936, ως μία από της ιέρειες της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Από το 1964 ανέλαβε τη χορογραφία της Τελετής, θέση που διατήρησε ως το 2006 δίνοντας πάντα τον καλύτερο εαυτό της σε αυτή την τόσο σημαντική τελετή για τον Ολυμπισμό και την Ελλάδα.