Ο πρώτος που μίλησε γι΄ αυτό ήταν ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος ακόμη και πριν από δύο ημέρες περιέγραφε το πρότζεκτ της νέας Super League, όπως ήταν στις προθέσεις των ιδρυτών της.
«Υπογράψαμε όλοι το Σάββατο», είχε δηλώσει στο μικρόφωνο του El Chiringuito. «Θα μπορούσε κάποιος να φύγει; Όχι, είναι δεσμευτικό. Δεν θα φύγουν, όλοι θα διαπραγματευτούμε μαζί».
Λόγια που τώρα, με τη νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση να έχει βάλει ήδη τους τίτλους τέλους, όχι μόνο ακούγονται ξεπερασμένα, αλλά αποκτούν και νέα σημασία.
Τη διερεύνηση της έκτασης αυτών των κυρώσεων κάνουν οι Financial Times, οι οποίοι περιγράφουν τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές για τους «φυγάδες» συλλόγους.
Σύμφωνα με την έγκυρη οικονομική εφημερίδα, οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της Superleague «είχαν συμφωνήσει για τις λεγόμενες ρήτρες εξόδου», που θα τους κρατούσαν στη διοργάνωση, όταν συγκεντρώνονταν οι πόροι για τη χρηματοδότηση του έργου.
«Αλλά μετά το κύμα κριτικής – από συλλόγους, παίκτες, πολιτικούς και οπαδούς – που ακολούθησε την επίσημη ανακοίνωση», οι ιδρυτές δεν μπορούσαν να αντέξουν την πίεση.
«Ως μέρος των ρητρών, οι σύλλογοι είχαν αποφασίσει να μην εγκαταλείψουν τη νέα διοργάνωση πριν από τον Ιούνιο του 2025», συνεχίζουν οι Financial Times, «και τότε θα έπρεπε να είχαν ανακοινώσει την προθυμία τους να εγκαταλείψουν το τουρνουά τουλάχιστον μία σεζόν νωρίτερα».
Σύμφωνα με αυτήν την προοπτική, οι σύλλογοι θα έπρεπε να επιστρέψουν μέρος της «αρχικής επιχορήγησης υποδομής, τα 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν να διαιρεθούν μεταξύ των ιδρυτών της Λίγκας και να ληφθούν μέσω δανείου από την αμερικανική τράπεζα JP Morgan».
Μέτρα αυτού του τύπου αντιπροσωπεύουν τα μερίδια για τη συμμετοχή στο νέο διαγωνισμό, αλλά οι Financial Times τονίζουν ότι «οι κυρώσεις που σχετίζονται με τις ρήτρες εξόδου φαίνεται να εξαρτώνται από τη ροή χρημάτων υπέρ των εταιρειών, γεγονός που δεν συνέβη δεδομένου ότι η απομάκρυνση των συλλόγων πραγματοποιήθηκε μόλις δύο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του τουρνουά».
Οι νομικοί κίνδυνοι, ωστόσο, παραμένουν. «Οι υπόλοιποι σύλλογοι της Super League έχουν τη δυνατότητα να μηνύσουν όσους έχουν φύγει, σε μια προσπάθεια να επιβάλουν τη συμφωνία: δεν είναι ακόμη σαφές ποιες είναι οι ευθύνες των συλλόγων για την επιλογή απόσυρσης», κατέληξαν οι FT.