Skip to main content

Μουντιάλ 2022: Διαμαρτυρία για τους εργαζόμενους μετανάστες στο Κατάρ και από την Ολλανδία

Οι ποδοσφαιριστές της Εθνική Ολλανδίας θα διαμαρτυρηθούν για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022 από το Κατάρ, πριν από τον αγώνα τους εναντίον της Λετονίας στο Άμστερνταμ το Σάββατο, δήλωσε ο αμυντικός Ματέις ντε Λιχτ.

Ωστόσο, ο παίκτης της Γιουβέντους δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την προγραμματισμένη διαμαρτυρία, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα.

Η διαμαρτυρία των Ολλανδών θα ακολουθήσει την αντίστοιχη των παικτών της Νορβηγίας και της Γερμανίας, που φορούσαν μπλουζάκια κάτω από τις φανέλες πριν από τους προκριματικούς αγώνες των ομάδων τους για το Μουντιάλ, εκφράζοντας αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους μετανάστες εργαζόμενους στη χώρα του Κόλπου.

Αυτή η διαμαρτυρία θα εκφραστεί μάλιστα μπροστά σε 5.000 θεατές που θα επιτραπεί να παρακολουθήσουν το παιχνίδι του Σαββάτου στο «Amsterdam Arena».

«Το έχουμε συζητήσει εδώ και πολύ καιρό, είναι ένα ευαίσθητο θέμα, αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ποια είναι η γνώμη μας. Όλοι έχουν διαβάσει για την κατάσταση (με τους εργαζόμενους) στο Κατάρ, φυσικά, αλλά ξεκινήσαμε να το συζητάμε και να το συζητάμε από τις αυξημένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Στο τέλος, όλοι πήραμε την απόφαση για την διαμαρτυρία και όλοι την υποστηρίζουν», είπε ο Ντε Λιχτ.

Οι Ολλανδοί έθεσαν για πρώτη φορά το θέμα την Τρίτη, όταν ο προπονητής Φρανκ ντε Μπουρ, έκανε δήλωση σε συνέντευξη Τύπου πριν από το προκριματικό αγώνα της Τετάρτης στην Τουρκία, αναφέροντας ότι αυτός και η ομάδα του ήλπιζαν να αναδείξουν την κατάσταση των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ και να βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών τους.

«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει εκεί δεν είναι καλό», δήλωσε ο Ντε Μπουρ, προσθέτοντας ότι προσωπικά απορρίπτει την ιδέα του μποϊκοτάζ της διοργάνωσης.

Ο Guardian ανέφερε πριν από ένα μήνα ότι τουλάχιστον 6.500 μετανάστες εργαζόμενοι, πολλοί εξ αυτών που εργάζονται σε για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων του Μουντιάλ έχουν πεθάνει στο Κατάρ εδώ και 10 χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας από επίσημα αρχεία.