Skip to main content

Ευρωλίγκα: Οι κανονισμοί για πλέι οφ και φάιναλ-4

Η Ευρωλίγκα ενέκρινε τη συμμετοχή της Άλμπα Βερολίνου για τις δύο επόμενες περιόδους (2021-22, 2022-23) στη διοργάνωση με wild card, αφού η γερμανική ομάδα πληροί τις προϋποθέσεις της διοργανώτριας.

Ταιτόχρονα, το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε ως προς τα κριτήρια για τη συμμετοχή με άδεια τύπου Α τόσο της Μπάγερν Μονάχου όσο και της Βιλερμπάν.

Αναφορικά με τους κανονισμούς των πλέι οφ, η Λίγκα θα μπορεί να υποδεικνύει την έδρα διεξαγωγής σε έναν αγώνα της προημιτελικής φάσης, αν υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης στην πόλη διεξαγωγής λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Μετά τον ορισμό νέας έδρας, αν υπάρχουν και πάλι περιορισμοί στη μετάβαση των αποστολών, η ομάδα που θα είναι υπεύθυνη για την πρώτη αλλαγή έδρας θα χάνει τον αγώνα.

Ανά αγώνα, στα πλέι οφ θα επιτρέπεται μάξιμουμ μία αναβολή. Στην περίπτωση που παρουσιάζονται ταυτόχρονα περιορισμοί στο ταξίδι και αδυναμία δήλωσης τουλάχιστον οκτώ παικτών από μία ομάδα, αυτή η ομάδα θα χάνει τον αγώνα.

Αν και οι δύο ομάδες αδυνατούν να κατεβάσουν οκτώ παίκτες στον μεταξύ τους αγώνα, τότε αμφότερες θα χάνουν το παιχνίδι. Από τη στιγμή που θα έχει εξαντληθεί η δυνατότητα αναβολής ή αλλαγής έδρας βάσει κανονισμού, τότε στο φάιναλ φορ θα προκρίνεται η ομάδα με τις περισσότερες νίκες.

Αν οι δύο ομάδες είναι ισόπαλες στα πλέι οφ, τότε την πρόκριση θα εξασφαλίζει η ομάδα με την καλύτερη βαθμολογική θέση στο τέλος της κανονικής περιόδου.

Αν μία ομάδα του φάιναλ-4 αδυνατεί να ταξιδέψει στην Κολονία εξαιτίας περιορισμών και/ή λιγότερων από οκτώ παίκτες, τότε τη θέση της στο φάιναλ-4 θα πάρει η ομάδα η ομάδα που βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμολογική θέση στην κανονική περίοδο, ενώ μόνο δύο ομάδες του φάιναλ-4 μπορούν να αντικατασταθούν.

Καταληκτική ημερομηνία για να αντικατασταθεί μία ομάδα του φάιναλ-4 είναι η 28η Μαΐου. Μετά από αυτή την ημερομηνία, όποια ομάδα δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί στον ημιτελικό, θα αποκλείεται άνευ αγώνα και η αντίπαλος θα προκρίνεται απευθείας στον τελικό. Α

Αν και οι δύο αντίπαλοι του ημιτελικού δεν είναι σε θέση να παίξουν, χάνουν τον αγώνα και ο νικητής του άλλου ημιτελικού στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης 2021.

Μόνο στην περίπτωση που παρουσιαστεί αδυναμία συμμετοχής για τους παραπάνω δύο λόγους σε μία εκ των δύο φιναλίστ του τελικού, θα υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί εκ νέου ή σε νέα έδρα διεξαγωγής ο τελικός.

Το φάιναλ φορ θα αναβληθεί και θα διεξαχθεί σε άλλη έδρα μόνο στην περίπτωση που περισσότερες από δύο ομάδες δεν δύνανται να αγωνιστούν ή στην περίπτωση που τοπικοί κανονισμοί εμποδίσουν τη διεξαγωγή του.