Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Προσωρινή συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα «Fiscalis», το οποίο θα χρηματοδοτήσει την περίοδο 2021-2027 δράσεις με στόχο τη φορολογική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, επιτεύχθηκε χθες μεταξύ του Συμβουλίου (ρουμανική προεδρία) και της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης.
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει το δημοσιονομικό σκέλος, δεδομένου ότι αυτό συνδέεται με την προηγούμενη έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2021-2027, από το οποίο θα χρηματοδοτήσει και το πρόγραμμα «Fiscalis».
Ωστόσο, δεν θα αποκλίνει πολύ από την πρόταση της Κομισιόν, η οποία καθορίζει τον προϋπολογισμό του προγράμματος στα 270 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 47 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περίοδο 2014-2020).
Η προσωρινή συμφωνία προετοιμάζει το έδαφος ώστε να συνεχιστεί η ουσιαστική συμβολή του Fiscalis στην υποστήριξη και την εξασφάλιση της στενής φορολογικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών.
Διευκολύνεται επίσης η δημιουργία πιο δίκαιων και πιο αποτελεσματικών φορολογικών συστημάτων και η μείωση του διοικητικού φόρτου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις εντός της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε.
Οι τρόποι
Το πρόγραμμα θα στηρίξει τη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων των κρατών-μελών και θα συμβάλει αποτελεσματικότερα στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, με τους εξής τρόπους:
- Δημιουργία καλύτερων και περισσότερο συνδεδεμένων συστημάτων ΤΠ: Προβλέπεται η ανάπτυξη και η συντήρηση διαλειτουργικών και αποδοτικών ως προς το κόστος λύσεων ΤΠ για τη στήριξη των φορολογικών αρχών όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε.
- Ανταλλαγή ορθών πρακτικών και κατάρτιση για την ενίσχυση της αποδοτικότητας: Μεταξύ άλλων, θα συμβάλει στην αποφυγή του περιττού διοικητικού φόρτου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ) στις διασυνοριακές συναλλαγές και θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των 423 000 επαγγελματιών του τομέα της φορολογίας που έχουν καταρτιστεί από το 2014.
- Συνεχής και ενισχυμένη υποστήριξη της στενής συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών αρχών: Προβλέπονται κοινές δράσεις στη διαχείριση κινδύνου και τους ελέγχους. Από το 2014 έχουν οργανωθεί 1.000 τέτοιες δράσεις μεταξύ των κρατών-μελών.
- Προώθηση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης και του θεμιτού ανταγωνισμού, ενίσχυση της καινοτομίας και διευκόλυνση της εφαρμογής νέων οικονομικών μοντέλων.
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η προσωρινή θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από την Ευρωβουλή και στη συνέχεια να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Υπουργών, ενώ η οριστική υιοθέτησή του θα γίνει μόλις συμφωνηθεί και το δημοσιονομικό σκέλος, δηλαδή αμέσως μετά τη συμφωνία για το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027.
Ευέλικτο περιβάλλον
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πρόγραμμα «Fiscalis», που σχεδιάστηκε αρχικά το 1993 αμιγώς ως πρόγραμμα κατάρτισης και ανταλλαγής φορολογικών υπαλλήλων, έχει αλλάξει το τοπίο της φορολόγησης στην Ε.Ε. τα τελευταία 20 χρόνια. Παρέχει ένα ευέλικτο και απλό περιβάλλον για τη φορολογική συνεργασία, με σημαντικά οφέλη και σημαντικό αντίκτυπο, παρά το σχετικά περιορισμένο μέγεθός του.
Σε έναν μόνο χρόνο (το 2015) βοήθησε τα κράτη-μέλη να αξιολογήσουν, μέσω κοινών ενωσιακών ελέγχων, ποσό άνω των 590 εκατ. ευρώ σε φόρους για ενδεχόμενη ανάκτηση.
Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα θα συμβάλει στον περιορισμό των απωλειών φορολογικών εσόδων από τον ΦΠΑ, που ανέρχονται σε 50 και πλέον δισ. ευρώ ετησίως.
Καλύτερη προστασία
Όπως επισήμανε ο επίτροπος για θέματα Φορολογίας, Πιερ Μοσκοβισί (φωτογραφία), η συμφωνία σε συνδυασμό με τη νέα τεχνολογία μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στη συνολική προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, ούτως ώστε να προστατεύεται παράλληλα η ενιαία αγορά μας.