Skip to main content

Ευρωπαϊκά Κύπελλα και πολυϊδιοκτησία

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιπροσωπεύει η Μάντσεστερ Σίτι, το στολίδι του City Football Group, που διαχειρίζεται παγκόσμια 13 συλλόγους

Τα ευρωπαϊκά Κύπελλα παίρνουν ξανά ζωή με τους προημιτελικούς των τριών διοργανώσεων της UEFA, στις οποίες έχουν απομείνει 24 ομάδες σε Champions League, Europa League και Conference League.

Από αυτούς τους συλλόγους που διεκδικούν έναν διεθνή τίτλο οι 10 έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, καθώς αποτελούν μέρος ενός πολυϊδιοκτησιακού καθεστώτος ή μοιράζονται έναν μειοψηφικό μέτοχο με άλλες εταιρείες.

Όπως αναφέρεται στη σημερινή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, ξεκινώντας από τη Μάντσεστερ Σίτι που ανήκει στο City Football Group των 13 συλλόγων, οι εφετινές διοργανώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως επιτυχία ενός νέου μοντέλου.

Ένα σύστημα που επιτρέπεται μεν από τους κανόνες της UEFA, αλλά και το οποίο εξακολουθεί να ρυθμίζεται από το άρθρο 5 για την ακεραιότητα των διοργανώσεων.

Ακολουθούν οι δέκα σύλλογοι που μοιράζονται την ιδιοκτησία ή μειοψηφικό μέτοχο με άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες και συνεχίζουν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις:

CHAMPIONS LEAGUE

  • Άρσεναλ (Kroenke Sports & Entertainment)
  • Ατλέτικο Μαδρίτης (Ares Management)
  • Μάντσεστερ Σίτι (City Football Group)
  • Παρί Σεν Ζερμέν (Arctos Partners)

EUROPE LEAGUE

  • Αταλάντα (Arctos Partners)
  • Λίβερπουλ (Fenway Sports Group)
  • Μίλαν (RedBird)
  • Γουέστ Χαμ (Ντάνιελ Κρετίνσκι)

CONFERENCE LEAGUE

  • Άστον Βίλα (V Sports)
  • Ολυμπιακός (Ευάγγελος Μαρινάκης)

Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η ολοένα και πιο πιθανή ταυτόχρονη συμμετοχή της Μάντσεστερ Σίτι και της Χιρόνα (άλλος σύλλογος της CFG) εγείρει ανησυχίες για τους ηγέτες της UEFA.

Οι κανονισμοί για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (από την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχει πλέον «υποβιβασμός» από το ένα τουρνουά στο άλλο και επομένως η έννοια της γειτνίασης των διοργανώσεων θα καταργηθεί) απαιτεί να μην έχει κανένα σωματείο την ίδια ιδιοκτησία, ή σε κάθε περίπτωση σημαντικό μερίδιο, από κοινού με άλλο.

Με την πάροδο των ετών, ωστόσο, παρόμοιες καταστάσεις επιλύθηκαν με την επίδειξη ανεξαρτησίας μεταξύ των εταιρειών. Εμβληματικό παράδειγμα είναι η Red Bull με τις Λειψία και Σάλτσμπουργκ, αλλά και το αμερικανικό fund Elliott με τις Λιλ και Μίλαν.

Με τη νέα φόρμουλα των ευρωπαϊκών Κυπέλλων ενός ομίλου η πιθανότητα δύο συλλόγων να μοιράζονται την ίδια ιδιοκτησία γίνεται μεγάλη, αν και η UEFA έδωσε το πράσινο φως για το πολυϊδιοκτησιακό καθεστώς στις διοργανώσεις της, καλώντας ωστόσο τους συλλόγους να αποδείξουν πώς η διακυβέρνηση είναι εντελώς ανεξάρτητη.

Το τελευταίο κρούσμα αφορούσε την Μίλαν όταν πέρασε στο αμερικανικό ταμείο RedBird, το οποίο ελέγχει και την Τουλούζ. Για να αποδείξει την απόλυτη αυτονομία των δύο διοικήσεων, ο ιδιοκτήτης του αμερικανικού ταμείου, Τζέρι Καρντινάλε, έπρεπε να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο του γαλλικού συλλόγου, μαζί με άλλους εκπροσώπους που είχαν επίσης ρόλο στους «Ροσονέρι».

Αλλά οι περιπτώσεις απευθείας διασταυρώσεων μεταξύ συλλόγων που μοιράζονται την ίδια ιδιοκτησία προορίζονται μαθηματικά να αυξηθούν. Ένα άλλο παράδειγμα έρχεται από το φετινό Europa League και αφορά την Αταλάντα και τη Λίβερπουλ.

Η πλειοψηφία στην ομάδα του Μπέργκαμο ελέγχεται από τους Αμερικανούς της Arctors Partners. Η τελευταία, εκτός από το μειοψηφικό μερίδιο στην Παρί Σεν Ζερμέν έχει επίσης μετοχές στην Fenway Sports Group, τον πλειοψηφικό μέτοχο της Λίβερπουλ που μόλις δήλωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει το δίκτυό της.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την εξαγορά της Τουλούζ από την RedBird. η οποία από το 2021 κατέχει το 11% της ίδιας της Fenway Sports.

Ακόμα, τα funds Quantum Pacific και Ares Management έχουν μπει στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με την δεύτερη εταιρεία να έχει επίσης συμφέροντα σε Τσέλσι και Στρασμπούρ.

naftemporiki.gr