Skip to main content

Ισπανία: Κίνδυνος για το Μουντιάλ 2030 μετά την «καταιγίδα»

Η σκέψη που επικρατεί στις τάξεις της FIFA είναι ότι άλλες Ομοσπονδίες έχουν αποκλειστεί για πολύ λιγότερα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 που θα φιλοξενήσει η Ισπανία με το Μαρόκο και την Πορτογαλία βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο, μετά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με έρευνες στα κεντρικά γραφεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και επτά συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της.

Το αναφέρουν σήμερα (21/3) τα ιβηρικά μέσα ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας ότι η μεσογειακή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πρέπει να επικυρωθεί και επίσημα από την FIFA τον Δεκέμβριο του 2024.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Marca, στον κόσμο του ποδοσφαίρου σήμανε συναγερμός μετά τα χθεσινά γεγονότα. Η Ισπανία είναι μια από τις σημαντικότερες ομοσπονδίες των UEFA – FIFA κι αυτό που συνέβη το πρωί της Τετάρτης έπληξε σοβαρά τη φήμη της.

Η FIFA ήταν ήδη ο πρώτος θεσμός που αντέδρασε σε όσα συνέβησαν μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, επιβάλλοντας κυρώσεις στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες για το μη συναινετικό φιλί με την ποδοσφαιρίστρια Τζένι Ερμόσο.

Ο Ρουμπιάλες τιμωρήθηκε με τριετή αποκλεισμό ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τις απαράδεκτες ενέργειές του σε εκείνο το παιχνίδι. Τώρα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία τηρεί στάση αναμονής. Στη Ζυρίχη πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή προέχει η έρευνα, αλλά αυτό που συνέβη δεν θα περάσει απαρατήρητο.

Όταν στελέχη άλλων ενώσεων συνελήφθησαν ή τέθηκαν υπό έρευνα, τόσο η UEFA όσο και η FIFA τα απομάκρυναν, αλλά το θέμα είναι πως ο Ρουμπιάλες, ένας από τους άμεσα εμπλεκόμενους στην υπόθεση, έχει ήδη τιμωρηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες μέρες στην Ισπανία θα είναι κρίσιμες για την παρέμβαση, άμεση ή έμμεση, των οργάνων διοίκησης του κόσμου του ποδοσφαίρου. «Έχουμε αποκλείσει άλλες Ομοσπονδίες για πολύ λιγότερα», είναι η άποψη που κυκλοφορεί στην Ζυρίχη.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν πρέπει να λησμονείται ότι τον προσεχή Δεκέμβριο η συνέλευση της FIFA θα πρέπει να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Ισπανίας, του Μαρόκου και της Πορτογαλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, κι αυτό που συμβαίνει ίσως κοστίσει την υποστήριξή της.

Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν ανταγωνιστές για τη διοργάνωση αλλά οι Ισπανοί θα πρέπει να εξηγήσουν πολύ καλά όλα όσα έχουν συμβεί για να αποφύγουν έστω και την παραμικρή αμφιβολία και να προχωρήσουν με το έργο.

naftemporiki.gr